Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Kinderdagverblijven gaan valpartij uit de weg uit angst voor boze ouders

Kinderdagverblijven gaan valpartij uit de weg uit angst voor boze ouders

Kinderdagverblijven laten kinderen te weinig risico’s nemen tijdens het spelen. Dat constateren onderzoekers, Brancheorganisatie Kinderopvang en ouderorganisatie Boink.

| Justine Wouterson

‘Als kinderen geen risico’s meer ervaren, kunnen ze later niet goed omgaan met weerstand, zoals tegengesproken worden’, vinden de organisaties.

Het zekere voor het onzekere

Volgens hen zijn kinderdagverblijven bang voor boze ouders als een kind valt, of vrezen een aantekening van de toezichthoudende GGD omdat die de veiligheidsmaatregelen niet goed genoeg vindt. Kinderen mogen daarom bijvoorbeeld niet van trappetjes springen, klauterende baby’s worden van opstapjes af getrokken en op de grond gelegd, voor boomstronken waaraan kleintjes zich kunnen bezeren worden hekjes gezet en oudere kinderen mogen het klimrek niet in.

Geremd

Veel kinderdagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties willen kinderen wel meer ruimte geven om te spelen, maar durven het niet aan. Ze voelen zich geremd door het toezicht van de GGD en door ouders die geen kapotte knie accepteren.

‘Zo creëer je een angstige generatie’

Volgens deskundigen leren kinderen juist enorm veel van een valpartij. Ze ontdekken namelijk hoe ze iets wel en dus juist niet moeten doen. Door extra voorzichtig met kinderen om te gaan en alle risico’s tot een minimum te beperken, creëer je een angstige generatie die overal gevaren in ziet.

Lees ook
Ouders te voorzichtig: ‘Kinderen moeten meer risico’s nemen met spelen’

NIEUWS | MEEPRATEN

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser