nieuws

Kinderbescherming haalt terminaal zieke jongen weg bij ouders in azc

Kinderbescherming haalt terminaal zieke jongen weg bij ouders in azc

Amir, een tienjarig jongetje dat op sterven ligt, is door de kinderbescherming uit het asielzoekerscentrum in Emmen gehaald.

| Tim van Erp

Zijn ouders weten niet waar hun zoon nu verblijft.

Lees ook
Op deze manier schiet George Clooney kindvluchtelingen te hulp

Stofwisselingsziekte
De uit Afghanistan afkomstige ouders hebben via een advocaat een rechtszaak aangespannen tegen de uithuisplaatsing, schrijft Dagblad van het Noorden. De kinderbescherming stelt dat de maatregel in het belang van de jongen, die aan een ernstige stofwisselingsziekte lijdt, is. Amir is ook verstandelijk beperkt.

Uitbehandeld
De jongen en zijn familie verbleven al jaren in het asielzoekerscentrum. Amir zou zonder waarschuwing bij zijn ouders weg zijn gehaald, zegt de advocaat van het gezin. “Zijn ouders zorgen, met hulp van thuiszorg, al heel lang voor hem”, vertelt de advocaat, Joancy Breeveld, tegen de krant. “Juist nu hij uitbehandeld is, is het belangrijk dat hij in de vertrouwde omgeving is, bij zijn familie.”

Niet vergelijkbaar
De argumenten die de kinderbescherming aandraagt voor de uithuisplaatsing zijn dat het azc geen geschikte plek is om Amir te verzorgen en dat de ouders overbelast zijn. “De instelling waar hij naar toe is gebracht, heeft misschien modernere hulpmiddelen. Maar een verpleeghuis kan niet bieden wat de ouders kunnen bieden: warmte en herkenning”, werpt Breeveld daartegenin.

Rechtszaak
De huisarts van de familie zou Veilig Thuis – het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling – hebben ingeschakeld. Veilig Thuis bevestigt dat er een melding bij de kinderbescherming is gedaan over Amirs situatie, maar geeft verder geen commentaar. De rechtszaak tegen de kinderbescherming vindt morgen plaats in Assen.

 

NIEUWS | VLUCHTELINGEN

Bron: Dagblad van het Noorden

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser