Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Zo kun je voorkomen dat een kind bezwijkt aan prestatiedruk

Zo kun je voorkomen dat een kind bezwijkt aan prestatiedruk

Kinderen dreigen steeds meer te bezwijken onder prestatiedruk. Het gevoel dat je ertoe doet los van je prestaties ontstaat niet van de een op de andere dag, maar ouders en leraren kunnen er wél aan bijdragen. 

| Marlie van Zoggel

Dat betoogt orthopedagoog Ard Nieuwenbroek in zijn nieuwe boek, waarover Trouw bericht.

Sluipmoordenaar

In het boek, genaamd Perfectionistische leerlingen: prestatiedruk signaleren en helpen verminderen, omschrijft Nieuwenbroek perfectionisme als ‘een sluipmoordenaar die niet gezien wordt’. En dat kan volgens de orthopedagoog verstrekkende gevolgen hebben: ‘Iemand kan altijd met vlag en wimpel slagen, maar op zijn 25e omvallen.’

Lees ook
Student Pim (25) bezweek onder prestatiedruk: ‘Ik heb me idioot gedragen’

Fouten maken

Perfectionisme kan leiden tot verlammende faalangst, maar is ook een voorspeller voor dwangstoornissen, burn-outs en depressies. Voorkomen dat kinderen bezwijken aan prestatiedruk is niet eenvoudig, maar ouders en leraren kunnen er wél aan bijdragen. Volgens de orthopedagoog is het belangrijk dat ouders en leraren meer naar zichzelf kijken: hoe verhouden zij zich tegenover fouten maken? ‘Iedere ouder heeft een positieve intentie. Dat maakt hen niet schuldig, maar ze kunnen wel schuld hebben aan te perfectionistisch gedrag van een kind’, aldus Nieuwenbroek in Trouw.

Het hele stuk van Trouw lees je hier bij Blendle (€). 

Waarom we naar betaalde stukken linken? Blendle leest écht alle Nederlandse kranten en tijdschriften, en speurt voor ons naar de mooiste en spraakmakende artikelen. Dit is een korte, gratis samenvatting, zodat jij het belangrijkste nieuws meepakt. Als je geïnteresseerd bent in het volledige verhaal, klik dan door. Dat kost een paar dubbeltjes, maar je krijgt gegarandeerd een prachtig stuk (en je steunt de journalistiek).

NIEUWS | BLENDLE TIPT | KRANTENTIP

Bron: Trouw | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser