Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Kerstspecial: Ethiopië - Kerstmis bestaat hier niet

Kerstspecial: Ethiopië - Kerstmis bestaat hier niet

In Ethiopië vieren ze deze week geen kerst. Voor hen zijn 24, 25 en 26 december normale werkdagen, niemand is vrij. En dat terwijl hier voornamelijk orthodoxe christenen wonen. Hoe kan dit nu?

| Quirine Winthagen-Royaards

De Ethiopiërs vieren wel degelijk Kerstmis. Maar ze vieren de geboorte van Jezus een paar weken later, op 7 januari.

Andere kalender
Dit komt doordat de Ethiopiërs een ander kalendersysteem hebben. Zo heeft een jaar hier dertien maanden en leven wij in het jaar 2007. Dat betekent dat hier tot nu toe nu nergens een kerst-teken aan de wand is. Geen kerstbomen in de winkels, nergens kerstversiering. Daarbij is het lekker warm met zo’n vierentwintig graden Celsius, wat niet bijdraagt aan een kerstgevoel. Maar sinds vandaag zie ik hier en daar een kitscherige kerstboom in de supermarkt. De Ethiopiërs beginnen hun huizen en winkels vol te hangen met fel gekleurde, gouden of zilveren slingers. Hoe kitscher hoe beter. Hoe feller roze de boom, hoe prachtiger.

Vasten
Zo’n anderhalve maand voor de Ethiopische kerst wordt er gevast. Vasten houdt in: geen vlees, zoetigheid, alcohol of zuivel. Oftewel, veganistisch vasten. Ik hoef mijn buren dus niet een stukje kalkoen van ons kerstdiner aan te bieden, of hen tijdens sinterklaas onze zelfgemaakte pepernoten te geven, want die kunnen ze pas weken laten eten. Op kerstavond gaat men de hele nacht naar de kerk, waarbij verschillende kerken worden bezocht. Men draagt witte traditionele kleding en overdag is het kerstspel Yegena Chewata vaste prik (vergelijkbaar met hockey).

Kerstkransjes
Maargoed, onze kerst is al bijna. Dus om toch in de kerstsfeer te komen hebben wij ons huis goed versierd, chocolade kerstkransjes in overvloed uit Nederland meegenomen en staan de kerstliedjes regelmatig aan. En ’s avonds is het hier soms behoorlijk fris met tien graden Celsius, dus dan kan best de haard even aan!

quirine-kerstboom

NIEUWS | WERELDWIJVEN | WERELDWIJVEN KERSTSPECIAL

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser