nieuws

Kelly's vader deed een zelfmoordpoging: 'Wij zijn de redder ontzettend dankbaar'

Kelly's vader deed een zelfmoordpoging: 'Wij zijn de redder ontzettend dankbaar'

We schreven vanmorgen over Davy, die zich afvroeg of hij juist had gehandeld door een man te redden die, zo blijkt, zelfmoord wilde plegen. We spraken hierover met Kelly (28).

| Boris Lemereis

Haar vader ondernam een halfjaar geleden een zelfmoordpoging en is nu toch blij dat hij nog leeft.

Lees ook: Redder tankstation Gouda: ‘Deed ik het juiste?’

Depressief
Kelly: “Mijn vader was al langer depressief. De avond voor zijn zelfmoordpoging had ik al een naar voorgevoel. En inderdaad: de volgende ochtend kreeg ik een berichtje van mijn zus. De politie stond aan de deur. Mijn vader was naar het bos gereden en had daar een zelfmoordpoging gedaan.”

Blijven inpraten
“Toen ik het bericht kreeg, ben ik meteen naar het ziekenhuis gereden. Ik trof mijn vader als een verwarde man die het leven niet meer zag zitten. Ondanks dat dat ontzettend heftig was als dochter, ben ik op hem blijven inpraten. Het duurde nog zeker 24 uur voordat hij weer bij zinnen was.”

Alarmnummer gebeld
“Hij vertelde mij dat hij, ondanks dat hij veel medicijnen had geslikt, toch het alarmnummer heeft gebeld. Naar eigen zeggen om te zorgen dat wij goed opgevangen werden, maar ik denk dat er ook ergens iets in hem zei: ‘Dit is niet wat ik wil’. De man in de meldkamer heeft heel erg zijn best gedaan om de locatie van mijn vader te achterhalen. Die wilde hij eerst niet geven. Toen mijn vader uiteindelijk toch de locatie gaf, is hij door een ambulance opgehaald. Dat heeft hem gered.”

Stabiel
“Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter met mijn vader. Hij heeft een tijd intern gezeten bij de GGZ, maar is nu weer thuis. Hij is stabiel en rustig. We praten meer dan ooit over zijn gevoelens. Ik vertel hem: ‘Je hebt twee kleinkinderen. Die wil je groot zien worden’. Gelukkig ziet hij dat inmiddels zelf ook zo.”

Facebookbericht
“Twee dagen na de zelfmoordpoging zag ik dat de politie een bericht op Facebook had geplaatst met het verhaal van mijn vader. Ik heb op dat bericht gereageerd en de man van de meldkamer uitgebreid bedankt. Ik kreeg een berichtje terug van de man. Hij gaf aan dat hij ontzettend blij is dat mijn vader nog in leven is. Het is er nog niet van gekomen, maar mijn vader wil graag het gesprek aangaan met zijn redder. We zijn hem allemaal ontzettend dankbaar.”

Laat ze niet in de steek
“Het belangrijkste wat ik heb geleerd van deze gebeurtenis, is dat je mensen die zo’n stap nemen, niet in de steek moet laten. Mijn zus, mijn man en mijn moeder zeiden: ‘Zoek het maar uit’. Ik begrijp die reactie, maar in deze situatie heb je juist iemand nodig die zegt: ‘Je doet er wel toe.’ Ook mijn moeder, man en zus waren na een paar dagen minder boos, en het contact is weer goed. Mensen die zoiets meemaken, moet je niet laten stikken. Iemand moet laten weten dat je de moeite waard bent. Ik ben ontzettend blij dat ik dat bij mijn vader gedaan heb.”

Op de website van 113online en via telefoonnummer 0900-0113 vind je (achtergrond)informatie, die helpend en ondersteunend kan zijn als je aan zelfmoord denkt. Hulp zoeken werkt.

NIEUWS | INTERVIEW

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

MarieMarie

Mensen die echt een doodswens hebben, gaan geen hulp inschakelen. Ergens diep van binnen, wilde hij niet dood.

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser