nieuws

Kamer wil landelijk onderzoek naar chemische stof GenX in drinkwater

Kamer wil landelijk onderzoek naar chemische stof GenX in drinkwater

In heel Nederland moet precies in kaart worden gebracht of en hoeveel GenX er in het drinkwater zit, vindt een Kamermeerderheid.

| Martine Schut

Veel politici zijn geschrokken nadat het AD meldde dat de chemische stof op zeker zes plekken in Zuid-Holland in kraanwater voorkomt.

Lees ook
Chemisch afval Chemours bereikt drinkwater Zuid-Holland

Drinkwater is veilig
GenX wordt gebruikt bij de productie van teflon (stof die onder meer in de anti-aanbaklaag van een pan zit) en wordt geloosd door chemiebedrijf Chemours (foto) in Dordrecht. Het drinkwater is nog gewoon veilig omdat het om lage waarden gaat, stellen toxicologen en drinkwaterbedrijven. Maar Kamerleden van VVD, PVV, CDA, D66, SP, GroenLinks en PvdA zijn er niet gerust op, meldt de krant. Daarom moet in heel Nederland precies in kaart worden gebracht of en hoeveel GenX er in het drinkwater zit.

Op zes plekken
Het AD liet kraanwater uit Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Goeree, Spijkenisse en Alblasserdam onderzoeken op de aanwezigheid van GenX. Uit het onderzoek, uitgevoerd door de Vrije Universiteit, blijkt dat de stof in alle onderzochte plaatsen al in het drinkwater zit.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Meer nieuws

Lees dit ook even

Meer nieuws

Please update your browser