nieuws

Acht tips voor in de overgang van journalist José Rozenbroek

Acht tips voor in de overgang van journalist José Rozenbroek

Deze week is het de Week van de Overgang. Een goed moment om stil te staan bij deze no-nonsense tips van José Rozenbroek, die een boek schreef over het onderwerp.

| Lianne Marije Sanders

We belden met de auteur, wiens boek De overgang, het no-nonsense handboek vorig jaar verscheen.

Lees ook
Dankzij orka’s weten we weer een beetje meer over de overgang

Tip 1: Herken de overgang op tijd.
“Bij sommige vrouwen komen de eerste symptomen al als je in de veertig bent. Je voelt je een beetje depri, hebt een kort lontje en zit niet lekker in je vel. Maar je menstruatie is nog regelmatig, en hé, je bent pas véértig. Toch kan het dalen van de oestrogeenspiegel, wat gebeurt in de overgang, de oorzaak zijn. En hoe eerder je erbij bent, hoe meer je eraan kunt doen.”

overgang

Tip 2: Stap over op hormoonpillen.
“Als je aan de anticonceptiepil bent, kun je die rustig tot je vijftigste blijven slikken. Dan ontwijk je de overgangsverschijnselen. Maar op een gegeven moment is het toch verstandig om te kijken of je al in de overgang komt. Dan ben je namelijk niet meer vruchtbaar en kun je overstappen op een veel lichtere hormoonpil. Je krijgt dan minder hormonen binnen én hij is effectief tegen overgangsverschijnselen als opvliegers, nachtelijk zweten en een onbehagelijk gevoel.”

Tip 3: Schaam je niet.
“Elke vrouw komt in de overgang, maar veel vrouwen willen er niet aan denken. Laat staan erover praten. Maar het gebeurt gewoon op een dag, dus dan is het maar beter dat je een beetje voorbereid bent. Het lijkt wel alsof vriendinnen de strijd met elkaar aangaan: wie fietst er het makkelijkst door de overgang? ‘Ik merk er echt héél weinig van.’ Dan is het ook niet makkelijk om te zeggen: ‘Nou, ik heb er eigenlijk wel last van.’ Laten we het onderwerp met elkaar uit de taboesfeer halen.”

overgang

Tip 4: Beweeg veel.
“Veel vrouwen krijgen last van botontkalking door de verlaagde oestrogeenspiegel. Je doet er daarom goed aan om veel te bewegen. Het is belangrijk dat je daarmee je botten goed belast. Fietsen is minder goed dan lopen, en lopen weer minder goed dan hardlopen. Het allerbeste kun je dansen. Dans jezelf door de overgang.”

Tip 5: Stop met roken.
“Roken is natuurlijk nooit verstandig, maar tijdens de overgang heeft het ook nog eens een slechte invloed op opvliegers. En die zijn al niet zo mals.”

Tip 6: Meer calcium, minder koolhydraten.
“In principe komt elke vrouw een kilo of twee aan. Je krijgt iets meer buikvet. Een beetje een buikje is natuurlijk helemaal niet erg, maar je kunt nou eenmaal niet meer zoveel eten als je vroeger deed. Probeer daarom meer groente en fruit te eten en minder koolhydraten. O, en meer calcium. Want dat helpt weer tegen die botontkalking.”

overgang

Tip 7: Vitamine-A-crème
“Dit is echt een gouden tip voor je huid: vitamine-A-crème. Dit is namelijk de enige crème waarvan is bewezen dat het fijne lijntjes en rimpels vermindert. En ja, die worden ook zichtbaarder tijdens de overgang. Het is op recept verkrijgbaar via de huisarts of dermatoloog. Daarbij: maak zonnebrandcrème je beste vriend. Minstens factor twintig en élke dag smeren. Ook in de winter.”

Tip 8: Laat je niet afschepen.
“Veel huisartsen zijn niet goed op de hoogte van de voordelen van hormoonpillen. De laatste richtlijn rondom de overgang stamt namelijk nog uit 2005 en veel dokters laten zich niet bijscholen op dit gebied. Er gaan bijvoorbeeld verhalen rond dat hormoonpillen borstkanker kunnen veroorzaken, maar dit is niet waar. Laat je daarom niet afschepen door je huisarts, wanneer je bij hem komt met overgangsklachten. Of laat je doorverwijzen naar een overgangsconsulent of gynaecoloog. ”

Lees ook
Lachen om (en in) de overgang: deze blog maakt er een feestje van

NIEUWS | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

SandraSandra

moest van hm huisarts doorgaan met de pil slikken, had veel klachten van nachtelijk zweten en slecht slapen en opvliegers. ben gestopt met de pil en het is een stuk rustiger. beste beslissing ever om te stoppen met die hormonen. Dus het voorstel om te beginnen met hormonen eh zou eerst goed nadenken voor je begint

Berthie van HoekBerthie van Hoek

Hoi, er is een verschil in 'de pil'slikken of hormoontherapie wat gericht is op het stabiliseren van je hormoonhuishouding door de overgang. Dat kan via chemische hormonen of natuurlijke hormonen, beide prima. Er is genoeg onderzoek beschikbaar o.a. een langdurig onderzoek in Finland die aantoont dat het een heel goed idee is op jou aangepaste hormoontherapie te volgen. Veel huisartsen zijn niet goed op de hoogte. Helaas.

Annet KuysAnnet Kuys

Ik ben ook een beetje verbaasd over het gemak waarmee naar hormoonpillen wordt verwezen. Waar ik absoluut wel achtersta omdat het mij heel erg helpt is veel bewegen en vooral dansen. Goed voor lijf en hoofd!!!! En het is echt te zien. Je hoeft je figuur niet kwijt te raken omdat je ouder wordt. Veel bewegen en gezond en minder eten zijn daarbij een absolute must. En ook ja, ook een behoorlijke dosis discipline..????

GerraGerra

Helaas waren Mijn overgangsklachten zo hevig dat zo'n pilletje echt niet meerhelpt. De chinese acupuncturist hielp me in een behandeling en door het meegeven van vieze thee op kruidenbasis van mijn klachten af.

FloorFloor

Ik vraag me af welke deskundige hier geraadpleegd is... Het foldertje van de hormonenfabriek misschien? Rest vd tips is oké hoor, maar zomaar hormonen gaan nemen?? Goed over nadenken!!

blueblue

zeker, helemaal met monique eens, beetje makkelijk om te zeggen dat hrt ongevaarlijk is, daar zijn ze nog helemaal niet over uit!

MoniqueMonique

Het is echt niet verstandig om zomaar hormoonpillen te gaan slikken, dat is niet onschadelijk! Als het niet nodig is moet je daar helemaal niet aan gaan beginnen.Beetje raar om dat als tweede advies gelijk te brengen, je moet daar pas aan beginnen als je erg veel last hebt en dat niet op een andere manier aan kunt pakken, als niets anders helpt.

JolandaJolanda

Neem geen hormoonpillen als je voor borstkanker behandeld wordt!

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser