Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Johnson geen kandidaat Brits premierschap

Het boegbeeld van de campagne om de Britten uit de Europese Unie te loodsen, Boris Johnson, heeft donderdag bekendgemaakt geen leider van de Conservatieve partij en geen premier te willen worden.

| Justine Wouterson

De oud-burgemeester van Londen beantwoordde na zijn korte verklaring geen vragen van de pers. Kort nadat Johnson was afgedropen, steeg het Britse pond in waarde.

Lees ook: Jamie Oliver: ‘Als Boris Johnson premier wordt, ben ik weg’

Brexit
Premier David Cameron heeft na het referendum van donderdag zijn vertrek aangekondigd. De Conservatieve Cameron is voorstander van lidmaatschap van de EU en voor hem was de uitslag van het referendum een fatale nederlaag. Een kleine meerderheid stemde voor de Brexit.

Verwarring
Aanvankelijk bestond er verwarring, omdat Engelse media tegenstrijdige berichten over de kandidatuur van Johnson hadden verspreid. Johnson bleek echter voor zichzelf geen enkele rol meer te zien in de leiding van de door het referendum van afgelopen week verscheurde partij. Johnson beklemtoonde donderdag dat het land niet door het referendum in een crisis verkeert, maar dat er een tijd van hoop en ambitie is aangebroken.

Gove kondigt kandidatuur aan
Een andere uitgesproken voorstander van vertrek uit de Europese Unie, minister van Justitie Michael Gove, had kort voor Johnsons mededeling zijn kandidatuur voor het Conservatieve leiderschap aangekondigd. Gove geldt als een ervaren bestuurder en hij komt gedegen over, in tegenstelling tot de ‘politieke straatartiest’ Johnson. De kandidatuur van Gove kan Jonson ertoe hebben gebracht het op te geven. Gove leek Johnson als leider te steunen, maar hij zei donderdag dat Johnson leiderschap mist.

Voorstander van EU-lidmaatschap
In de Conservatieve partij heeft zich donderdag ook een voorstander van EU-lidmaatschap als kandidaat gemeld. Het is de minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May.

Lees ook: Run op Ierse paspoorten na Brexit

 

NIEUWS | BEKEND | BUITENLAND | BREXIT

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser