nieuws

Joans dochter hoorde permanent een piep: 'Euthanasie was de enige menswaardige uitweg'

Joans dochter hoorde permanent een piep: 'Euthanasie was de enige menswaardige uitweg'

De piep die Gaby Olthuis dagelijks hoorde was zo ondraaglijk, dat ze voor euthanasie koos. Haar moeder Joan (foto) schreef een boek over de lijdensweg van haar dochter.

| Raounak Khaddari

Met Gevangen in Geluid hoopt Joan van Baarle meer aandacht te krijgen voor de (nog) ongeneeslijke aandoening.

Lees ook
Marcels verslaafde broertje koos voor euthanasie: ‘Sommige dingen win je niet’

Steeds erger
Toen Gaby 33 jaar oud was, kreeg ze voor het eerst last van een piep in haar oren. Beetje bij beetje werd het erger: “De piep ging langer duren, daarna hoorde ze het geluid de hele dag. Later werd ‘ie harder en toen kwamen er ook nog drie andere geluiden bij”, vertelt Joan aan LINDAnieuws.

Oorzaak onbekend
Wat de oorzaak van het oorsuizen bij Gaby was, is niet bekend. “Ik heb er zelf veel onderzoek naar gedaan, maar één oorzaak is niet aan te wijzen. Ze heeft een bomaanslag meegemaakt in Jemen. Maar haar man, die er ook bij was, heeft er geen last van. Het kan ook komen doordat ze klarinet heeft gespeeld. Veel orkestleden hebben last van tinnitus – zo wordt oorsuizen ook genoemd – omdat ze voor de blazers zitten.”

Wanhopig
Doordat Joan wekelijks op haar kleinkinderen paste, maakte ze het lijden van haar dochter van dichtbij mee. “Ik zag hoe wanhopig ze werd en was bang dat ze zichzelf iets verschrikkelijks aan zou doen. We zijn toen gaan kijken naar een manier om op een menswaardige manier een einde te maken aan het lijden. Toen de huisarts euthanasie weigerde, kwamen we na verschillende wegen uiteindelijk uit bij de levenseindekliniek.” Gaby Olthuis is in 2014, na veertien jaar lijden, op 47-jarige leeftijd overleden. “Ik kan niet anders zeggen dan dat het heel heftig is.”

‘Stel je niet aan’
Vlak voor haar dochter overleed, heeft Van Baarle gekscherend tegen haar gezegd dat ze een boek zou schrijven. “Gaby zei toen: ‘Mam dat moet je doen.'” Joan besloot toen de daad bij het woord te voegen en brengt vandaag haar boek Gevangen in Geluid uit. “Ik heb het boek onder andere geschreven omdat tinnitus vaak wordt onderschat. Mijn dochter moest elke keer uitleggen wat de piep met haar deed en dan dachten mensen alsnog vaak dat ze zich aanstelde. Zelfs hulpverleners. Die raadden haar aan om ‘een pilletje te nemen’ of om ‘ermee te leren leven.'”

Bijdragen aan onderzoek
Er leven in Nederland ongeveer een miljoen mensen met een permanente piep of ander soort geruis in hun hoofd. Volgens onderzoek van de universiteit Maastricht hebben zelfs 25.000 Nederlanders psychische klachten als gevolg van de aandoening. Tot op heden is tinnitus niet te genezen. Joan vertelt dat er wel behandelingen zijn die verlichting kunnen bieden of erop zijn gericht om beter om te gaan met het oorsuizen. “Maar er moet echt meer onderzoek naar worden gedaan. De royalty’s van mijn boek gaan daarom naar de Stichting Gaby Olthuis Fonds. Die heb ik opgezet om bij te dragen aan onderzoeken naar tinnitus.”

NIEUWS | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Hester Doove

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser