Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Jet van Nieuwkerk presenteert programma over orthorexia en had daar zelf óók mee te maken

Jet van Nieuwkerk presenteert programma over orthorexia en had daar zelf óók mee te maken

Jet van Nieuwkerk gaat bij de NTR aan de slag. De presentatrice en kookboekenschrijver verdiept zich voor het nieuwe programma ‘Niet gezond meer’ in de wereld van obsessief eten en extreem veel sporten.

| Jorieke van Noorloos

Tien jaar geleden werd dit voor Jet zelf ook een obsessie.

Lees ook
Jet van Nieuwkerk openhartig over ‘angststoornis’

Normaal leef- en eetpatroon

Op haar dieptepunt at Jet van Nieuwkerk alleen nog groente en fruit, sportte ze elke dag en durfde ze niet met haar vriendinnen uit eten. Haar wereld werd steeds kleiner. Met hulp van een therapeut ging de dochter van Matthijs van Nieuwkerk het probleem te lijf en na een jarenlange strijd wist ze weer een normaal leef- en eetpatroon te krijgen.

Eetstoornis

Onlangs kwam ze in een artikel de term ‘orthorexia’ tegen; een niet officieel erkende eetstoornis, waarbij er een ziekelijke fixatie is op gezond eten. Ze herkende zich in de omschrijving. Niet gezond meer is een driedelige serie die de NTR vanaf woensdag 23 mei (21.05 uur) wekelijks uitzendt. Jet praat met patiënten en deskundigen.

Lees ook
Jet van Nieuwkerk: bekende achternaam is een voordeel

Social media

“Ik vraag me af of de gezondheids- en bodycultuur is doorgeslagen. Is uiterlijk nu belangrijker dan ooit?”, vertelt Van Nieuwkerk. “Komt het omdat we ons via social media voortdurend met anderen vergelijken? Waarom heb ik ermee geworsteld en een heleboel anderen niet? Is het een hype of een eetstoornis? Waarom is er zo weinig informatie over, laat staan een goede methode om mensen ermee te helpen? Als ik om me heen kijk, lijkt het steeds meer mensen te overkomen: zó extreem gezond eten en willen sporten dat het je leven overneemt. Daar maar ik me zorgen over.”

NIEUWS | TV | BEKEND

Bron: ANP | Foto: LINDA. 151 Valentina Vos

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser