nieuws

#JeSuisAhmed

#JeSuisAhmed

Ook Ahmed Merabet verloor zijn leven, die dag in Parijs. Nooit een satirische tekening gemaakt. Wat betekent zíjn dood? Lees het artikel van LINDAnieuws-hoofdredacteur Jossine Modderman.

| Jossine Modderman

De 42-jarige Ahmed Merabet, agent uit het elfde arrondissement met reeds acht jaar ervaring, liep op woensdagochtend 7 januari zijn ronde in de buurt van Place de la Bastille.

Om 12.10 uur hield zijn leven op.
Ahmed is de agent die we nu allemaal kennen als de man die op de grond lag, om genade smeekte maar het niet kreeg.
Ahmed was een zoon, een echtgenoot, een collega, een broer, een vriend.

In Frankrijk wordt nu meer dan ooit gediscussieerd over de positie van moslims in de Franse samenleving. Heel eerlijk gezegd: ze hebben geen positie. Veel meer dan elk ander westers land bewaakt Le Grande Nation haar identiteit tegen de oprukkende globalisering. De Franse Republiek stelt dat een Fransman, van welke afkomst dan ook, pas écht een Fransman is al hij alle normen en waarden van het land accepteert. Er dient Frans gesproken te worden, het dragen van hoofddoekjes dient beperkt te worden. Men weet niet hoeveel moslims er in Frankrijk wonen want er wordt eenvoudigweg niet naar het geloof gevraagd in het gemeentehuis.

Iedereen is gelijk, wat je ook gelooft, zolang je maar een Fransman bent.

De befaamde auteur Michel Houellebecq die met zijn boek Soumission woensdag nog de cover van Charlie Hebdo sierde, is een groot voorstander van deze universele Fransman. Soumisson gaat over een Frankrijk onder presidentschap van een conservatieve moslim. Een abominatie in de ogen van de Fransen (en menige andere westerling) – volgens Houellebecq geen sciencefiction maar slechts een kwestie van een decennium. Het is die diepgewortelde angst bij de Fransman – het verlies van de eigen identiteit – die leidt tot openlijk bekritiseren óf juist negeren van andere identiteiten in de samenleving.

#JeSuisCharlie staat voor het recht op vrijheid van meningsuiting. #JeSuisAhmed staat symbool voor misschien iets nog veel diepers: hoe houd je een samenleving veilig? Want Ahmed was niet alleen een agent, een zoon, een echtgenoot, een collega, een vriend.

Hij was ook een Fransman.
En een moslim.
En dood.

NIEUWS | COLUMNS

Foto: Twitter

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Ab van WoudenbergAb van Woudenberg

Volgens Jossine Modderman hebben moslims ''..geen positie in Frankrijk..'', terwijl ze even later juist weer schrijft dat ''..iedereen gelijk is in Frankrijk, wat je ook gelooft..''. Hoezo geen positie ?Agent Ahmed Merabet (die volgens ell-enn RT@ Ahboujahjah stierf ''..defending Charly's right to ridiculate his (Ahmed's) faith and culture....''), zou volgens Jossine echter op 7 jan. jl. normaal''..zijn ronde hebben gelopen in de buurt van Place de la Bastille..'', wat er op lijkt te duiden, dat de zinloze dood van deze politieman , bezig met zijn werk, meer op een toevalligheid berust : '..Wrong place, wrong time..', net zoals overigens bij de latere slachtoffers, van de overval van de supermarkt, het geval zou zijn.Dit maakt het geenszins minder erg, maar laat wel zien hoe Ahmed's dood meteen voor propaganda-doeleinden wordt ingezet.

SophiaSophia

Mooi geschreven...

sylviesylvie

De dood van Ahmed is minstens zo verdrietig, onrechtvaardig en nutteloos als van de mensen van Charlie Hebdo.

SanneSanne

Achmed of Ahmed?

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser