Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Jeltje in Afghanistan: Drie spoedoperaties op één dag

Jeltje in Afghanistan: Drie spoedoperaties op één dag

Verloskundig arts Jeltje Danhof werkt voor Artsen zonder Grenzen in Afghanistan, waar nog steeds wordt gevochten. Lees haar dagboek op LINDAnieuws.

Het is laat in de middag en mijn voeten doen pijn van het rennen tussen verlos- en operatiekamer. Naast me staat een koude kop koffie van vanmorgen, verder heb ik niets gedronken. En dat terwijl de dag heel rustig begon.

Stabiel
Na het weekend kwam ik de afdeling op en zag alles er rustig uit. De verloskundigen van de nachtdienst groetten me en ze waren een beetje bleek om hun neus van vermoeidheid. Alle patiënten waren stabiel en er waren geen spoedgevallen geweest die nacht. Zoals elke ochtend besprak ik met de lokale dokters de opgenomen patiënten en de vrouwen in de verloskamers. We hebben een speciale kamer voor moeders die een keizersnede hebben gehad, dus we bezochten de moeders en hun baby’s om te kijken hoe het met ze ging. We konden de meeste patiënten gelukkig snel uit het ziekenhuis ontslaan. 

Zwangerschapsvergiftiging
Maar de rust was van korte duur. Een bewusteloze vrouw werd binnengebracht met een zeer ernstige zwangerschapsvergiftiging en epileptische aanvallen. Door de medicatie die we haar gaven, stopten de aanvallen. Gelukkig maakte de baby het goed, want ik hoorde een krachtige hartslag. Maar om de zwangerschapsvergiftiging goed te behandelen, moesten we haar wel laten bevallen. Snel maakten we haar daarom klaar voor een keizersnee.

Spoedoperatie
Terwijl we bezig waren werd een andere vrouw binnengebracht: ze was bewusteloos en heel bleek. Haar schoonmoeder vertelde dat ze weeën had en dat ze een infuus met weeënopwekker had gekregen van iemand bij haar thuis. Het gebeurt hier helaas vaak dat mensen zonder goede medische opleiding medicatie geven aan zwangeren tijdens de bevalling. Dit kan grote complicaties opleveren. In dit geval was zelfs haar baarmoeder gescheurd en de baby overleden. Om haar leven te redden, moest ze met spoed geopereerd worden.

Rennen met de patiënte
Dus brachten we deze patiënte direct naar de operatiekamer. Ze had voorrang op de andere patiënte met zwangerschapsvergiftiging, want als de operatie niet meteen werd uitgevoerd, zou ze zeker overlijden. We renden om haar naar de operatiekamer te brengen en een bloedtransfusie te regelen.

Ze was in shock
Ondertussen kwam er nog een vrouw binnen: ze had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en was heel hard gaan bloeden in haar buik. Ze was in shock en haar hele buik was opgezwollen van het bloed. Ook zij moest met spoed geopereerd worden.

Koude koffie
Drie patiënten, drie spoedgevallen. Maar gelukkig gaat het aan het einde van de dag goed met alle drie de vrouwen. Ook de baby van de moeder met zwangerschapsvergiftiging ligt tevreden in zijn bedje. Terwijl ik mijn koude koffie drink, bedenk ik me dat deze vrouwen zonder ons zouden zijn overleden. Ik kijk tevreden terug op deze drukke dag.

Wil je meer verhalen van Jeltje en haar collega’s lezen? Klik dan hier.

NIEUWS | WERELDWIJVEN | IN 'T VELD

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser