Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

nieuws

Jan de Hoop wint 16.000 euro voor zieke Rico-Jay (8): 'Het is niet genoeg'

Jan de Hoop wint 16.000 euro voor zieke Rico-Jay (8): 'Het is niet genoeg'

Nieuwslezer Jan de Hoop heeft Rico-Jay (8, foto), die spijsverteringsproblemen, een leverziekte, een zeldzame bindweefselaandoening én een darmafwijking heeft, enorm blij gemaakt.

| Martine Schut

Jan won in het programma Weet Ik Veel 16.000 euro voor een darmoperatie die de jongen moet ondergaan in Boston (VS).

Lees ook
Twitter betuigt massaal steun aan Eberhard van der Laan na heftig nieuws over ziekte

Net niet genoeg
In tegenstelling tot hun collega’s in Nederland durven de artsen in Boston deze operatie wel aan. Maar om Rico-Jay daar te krijgen, is dus veel geld nodig. “Het is een mooi bedrag, maar het is net niet genoeg”, vertelt De Hoop aan LINDAnieuws. “Ik baalde ontzettend toen ik de uitzending terugkeek dat het misging bij de vraag over Apple, terwijl ik juist zo’n Apple-fan ben. Anders had Rico-Jay nog meer gehad”, aldus de presentator.

Doneer ook
Er is namelijk nog een bedrag van 10.000 euro nodig voordat Rico-Jay samen met zijn moeder naar Amerika kan gaan. “Ik ga kijken of ik nog een bijdrage kan leveren in de vorm van mensen via Twitter op te roepen om ook nog geld te doneren. En via mijn contacten. Het zou mooi zijn als anderen ook kunnen helpen. Ik vind het echt verschrikkelijk dat een kind zo ziek moet zijn. Ik heb Rico-Jay naderhand nog gezien en het is een zielig hoopje mens. Hij kan geen normaal leven leiden. Ik blijf contact houden met het gezin.”

Hartverwarmend
De moeder van Rico-Jay, Reinette de Boer (die zelf ook de ziekte heeft) is overdonderd door alle reacties die ze gekregen heeft naar aanleiding van het programma vertelt ze aan LINDAnieuws. “We kregen zaterdag tijdens de uitzending al heel veel mensen die contact met ons opnamen. Rico-Jay is natuurlijk niet een heel veel voorkomende naam, dus iedereen in onze omgeving wist meteen dat het om hem ging. We kregen onder anderen een bericht van de stomaverpleegkundige die zat te kijken, van de moeder van een meisje dat Rico-Jay kent en nog veel meer lieve hartverwarmende reacties. Dit hadden wij niet durven dromen.”

Slechte periodes
Op dit moment gaat Rico-Jay elke dag een paar uurtjes naar school, soms ’s ochtend soms ’s middags, afhankelijk van hoe het met hem gaat. “Hij is op dit moment rustig na een periode van twee weken waarin hij heel ziek was. Wij proberen hem zo stabiel mogelijk te houden. Hij heeft z’n ups en zijn downs. We hopen dat hij snel mogelijk geopereerd kan worden in Boston, want de periodes dat hij slechter wordt nemen toe. En dat wil je natuurlijk niet.”

‘Wij gaat hem fixen’
Het is niet dat Rico-Jay helemaal kan genezen, maar zijn leven kan door de operatie wel aanzienlijk beter worden. “Ehlers Danlos is een bindweefselaandoening waar je nooit helemaal van geneest. Alpha-1 antitrypsine deficiëntie, wat Rico-Jay ook heeft, is een leveraandoening die ook niet genezen kan worden. Maar als hij de operatie ondergaat valt er redelijk met zijn ziekte te leven. Het positieve is dat Rico-Jay nog jong is. De artsen in Boston hebben gezegd dat dat in zijn voordeel is. Darmen die al volgroeid zijn, daar kun je weinig aan doen. Maar bij Rico nu nog wel. In Amerika hebben ze letterlijk gezegd: “Wij gaan hem fixen.”

Donaties
Reinette hoopt dat zij met haar zoon deze zomer naar Amerika kan vertrekken. “We hebben nu nog zo’n 10.000 euro nodig. We wisten niet dat er van het gewonnen bedrag van Jan nog kansspelbelasting over betaald moest worden. Dat is het tv-programma verplicht om af te dragen. Dat was even een kleine tegenslag. Na de uitzending zijn er meteen nieuwe donaties binnengekomen. Dus we zien de toekomst positief in. Rico-Jay is zelf ook heel nuchter en optimistisch. Zijn voormalig kinderarts heeft ooit gezegd dat we maar hulp moesten zoeken om om te gaan met zijn ziekte. Maar ik zei toen al: “Mijn zoon gaat naar Boston, hoe dan ook. En dat gaat dus nu ook gebeuren.”

Je kunt geld hier voor Rico-Jay doneren.

Bekijk hieronder de hele aflevering van Weet Ik Veel:

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Reinette de Boer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser