nieuws

Ja hoor, daar is-ie: het meest irritante woord van 2017 is 'genderneutraal'

Ja hoor, daar is-ie: het meest irritante woord van 2017 is 'genderneutraal'

Genderneutraal, de term om aan te duiden dat geen verschil tussen de seksen wordt gemaakt, is verkozen tot het meest irritante woord van 2017.

| Pim Prins

In de jaarlijkse verkiezing van het Instituut voor de Nederlandse Taal kreeg het woord 43 procent van de stemmen.

Lees ook
Van commitment tot terugkoppelen: 10 x de stomste kantoorwoorden (en jij kunt een ‘winnaar’ kiezen)

Politieke correctheid
Het publiek vindt ‘genderneutraal’ een voorbeeld van politieke correctheid en vooral irritant omdat het een samenvoeging is van het Engels en Nederlands, terwijl het eigenlijk ‘geslachtsneutraal’ zou moeten zijn. De woorden werden ingestuurd via wegmetdatwoord.org. Zo’n 23.000 mensen brachten hun stem uit.

‘Papadag’
Andere woorden of uitdrukkingen die als irritant worden ervaren zijn ‘in je kracht staan’ en ‘papadag’ (beide 14 procent), ‘shinen’ (11 procent) en ‘soort van’ (4 procent). In eerdere jaren werden woorden als ‘kids’ en ‘me’ (‘me moeder’ in plaats van ‘mijn moeder’) als meest irritant bestempeld. Vorig jaar was ‘diervriendelijk vlees’ het minst geliefd onder taalvaardige Nederlanders.

NIEUWS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Eline HoogEline Hoog

"terwijl het eigenlijk ‘geslachtsneutraal’ zou moeten zijn"->Er is echter wel degelijk een verschil tussen "geslacht"en "gender". Geslacht gaat om het biologisch onderscheiden van mannen en vrouwen, waar gender meer met iemands identiteit en gedrag te maken heeft: vrouwelijkheid en mannelijkheid.

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser