nieuws

Yisrael Kristal (113), oudste man ter wereld, is vandaag overleden

Yisrael Kristal (113), oudste man ter wereld, is vandaag overleden

De joodse Kristal werd op 15 september 1903 geboren in de Poolse stad Zarnow en overleefde concentratiekamp Auschwitz tijdens de Holocaust.

| Lisa Koetsenruijter

In 1950 emigreerde hij naar Israël. Hij is gestorven in Haifa.

Lees ook
Oudste Nederlander viert haar 112e verjaardag

Eeuw te laat
De Israëlische krant Haaretz omschrijft hoe hij pas vorig jaar zijn ‘bar mitswah’ vierde, de ceremonie en bekrachtiging van religieuze meerderjarigheid. Dat was een eeuw later dan gebruikelijk voor een Joodse jongen. Hij miste die viering destijds door de Eerste Wereldoorlog.

Deportatie
Kristal verhuisde op zijn zeventiende naar het Poolse Lodz. Daar opende hij een snoepfabriek en stichtte een gezin. Na de Duitse inval werd hij met zijn vrouw en twee kinderen naar het getto in die stad gestuurd. Later volgde deportatie naar het concentratiekamp Auschwitz. Zijn echtgenote en kinderen kwamen overleefden dat niet, hij wel.

Geëmigreerd
Kristal hertrouwde in 1947 en emigreerde drie jaar later naar Israël. Hij sprak vrijwel nooit over de Tweede Wereldoorlog. “Met wat er op één dag gebeurde in Auschwitz zou je twee boeken kunnen vullen”, zei hij enkele jaren geleden in een zeldzaam interview met Haaretz.

NIEUWS | BUITENLAND

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser