nieuws

Noodtoestand uitgeroepen op Sint-Maarten: politie krijgt meer bevoegdheden

Noodtoestand uitgeroepen op Sint-Maarten: politie krijgt meer bevoegdheden

Sint-Maarten krijgt waarschijnlijk met een nieuwe orkaan te maken. Na Irma passeert Jose het eiland naar schatting rond middernacht

| Malu Pesulima

Volg hier ons liveblog over de ontwikkelingen.

Lees ook
Deze drieling (van zes maanden oud) overleefde orkaan Irma

18.00 LIVEBLOG GESLOTEN
We sluiten ons liveblog voor vandaag af. Morgen houden we jullie natuurlijk weer op de hoogte van alle ontwikkelingen.

17.43 Mogelijk windkracht 7 tot 8 op Sint-Maarten
Het gaat op Sint-Maarten opnieuw behoorlijk waaien en regenen doordat orkaan José langstrekt. Maar de impact is een stuk kleiner dan woensdag toen voorganger Irma dwars over het eiland trok. Het KNMI verwacht op Sint-Maarten windkracht 7 tot 8.

16.45 Extra weerberichten KNMI voor Sint-Maarten
Het KNMI is erin geslaagd extra weerberichten te verzorgen voor de inwoners van het door orkaangeweld getroffen Sint-Maarten. Vanaf 14.00 uur Nederlandse tijd zijn er tijdelijk elk uur verse updates via het lokale radiostation Laser 101.1 FM, dat weer in de lucht is, en via Trans World Radio, dat via een een sterke middengolfzender vanuit Bonaire opereert.

15.40 Noodtoestand uitgeroepen op Sint-Maarten
Dat heeft premier William Marlin op de lokale radio gezegd. De politie krijgt daardoor meer bevoegdheden om op te treden tijdens de plunderingen op het eiland. Marlin riep bewoners op thuis te blijven en niet de straat op te gaan. Nederlandse militairen en marechaussees en milities van Aruba en Curaçao helpen mee de orde te herstellen op het eiland.

13.05 Hulp voor Sint-Maarten komt steeds meer op gang
Een C-130 Hercules van de luchtmacht is onderweg naar Sint-Maarten. Het toestel is opgestegen uit Curaçao en zal rond zonsopkomst landen in Philipsburg. Aan boord zijn hulpgoederen en enkele tientallen mariniers. Tegelijk is ook een kustwachtvliegtuig met mariniers op weg. Die moeten hulp verlenen en de orde handhaven.

12.45 Miami Beach wacht gespannen af
Op Ocean Drive in Miami Beach waar normaal gesproken busladingen vol toeristen worden afgezet, is het nu stil. De beroemde Art Deco hotels zijn dichtgetimmerd en de hagelwitte stranden zijn vrijwel leeg. Omdat deze wijk pal aan het water ligt, is Miami Beach als een van de eerste gebieden ontruimd.

10.15 Irma trekt over Cubaanse Camagüey-archipel
Orkaan Irma is over de Sabana-Camagüey-archipel getrokken, een reeks kleine eilanden pal voor de Noord-Cubaanse kust. Er zijn geen meldingen over slachtoffers.

Scholen
Een weerstation op een van de eilanden mat zaterdagochtend (lokale tijd) windsnelheden van ongeveer 200 kilometer per uur. Duizenden bewoners van de archipel waren door de autoriteiten ondergebracht in noodopvangcentra, in de meeste gevallen in scholen.

09.16 ‘José mogelijk rakelings langs Sint-Maarten’
Het ziet er naar uit dat de orkaan José, die richting Sint-Maarten raast, in de nacht van zaterdag op zondag een iets noordelijker koers zal volgen dan waar tot nu toe vanuit werd gegaan. Mogelijk is de afstand tot het eiland wat groter dan gedacht en zal de impact daardoor wat kleiner zijn, meldt het KNMI. José is nu van de vierde categorie, maar ontwikkelt zich mogelijk tot categorie vijf, zegt een woordvoerder.

08.00 Sint-Maarten maakt zich op voor José
Na de verwoestende orkaan Irma nadert José. Veel gebouwen op Sint-Maarten zijn al beschadigd of verwoest, maar de bewoners proberen zich zo goed en zo kwaad als het gaat voor te bereiden op de nieuwe orkaan. Ze halen bijvoorbeeld houten planken uit het puin om ramen weer dicht te hameren.

Vierde categorie
José, nu een orkaan van de vierde categorie, trekt in de nacht van zaterdag op zondag (plaatselijke tijd) vermoedelijk niet over, maar rakelings langs het eiland. Doordat veel communicatiemiddelen zijn uitgevallen, weet vermoedelijk niet iedereen dat er nog een orkaan in aantocht is.

06.00 Irma neemt in kracht toe en treft Cuba
Orkaan Irma is opnieuw uitgegroeid tot een orkaan van de vijfde categorie en is bij Cuba aan land gekomen. Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center komt Irma zondagochtend (lokale tijd) aan in de Verenigde Staten, waar de cycloon voor meer schade gaat zorgen.

Bahama’s
Irma trok langs de noordkust van Cuba en kwam in de provincie Ciego de Ávila aan land, nadat al een spoor van vernieling was achtergelaten in het Caribisch gebied. Meteorologen denken dat de orkaan verder richting het westen en het noorden trekt richting de Bahama’s en Florida.

04.30 Veel schade verwacht in Florida
Volgens voorspellingen van het Amerikaanse National Hurricane Center kan Irma opnieuw aanzwellen tot een orkaan van de vijfde categorie als hij zondag in de Verenigde Staten aan land komt.

Miljoenen mensen
In Florida bereiden inwoners zich voor op het ergste en miljoenen mensen trekken weg. Verwacht wordt dat de schade daar kan oplopen tot 135 miljard of zelfs 200 miljard dollar.

NIEUWS | BUITENLAND | ORKAAN IRMA

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer nieuws

Lees dit ook even

Please update your browser