interview

Zwangere Annemieke (33) uit 1e klas gezet, ondanks gebrek aan plek in 2e klas

Zwangere Annemieke (33) uit 1e klas gezet, ondanks gebrek aan plek in 2e klas

Ze is zes maanden zwanger en de tweede klas in de trein zit vol. Daarom gaat Annemieke Ruggenberg in de eerste klas zitten. Terecht? De conducteur vindt van niet.

| Jorieke van Noorloos

“Hij zei: ‘Verkassen jij. Iedereen kan wel zeggen dat ‘ie zwanger is'”, vertelt de 33-jarige Annemieke aan LINDAnieuws.

Lees ook
Nieuwe functie in de NS-app vertelt je waar in de trein je nog zou kunnen zitten

Even zitten
In de tweede klas stond het vol met mensen en bood niemand haar een plek aan, dus ging Annemieke in de rustige eerste klas van de trein zitten. “Het was de eerste keer tijdens mijn zwangerschap dat ik de behoefte had om echt even te gaan zitten”, vertelt ze. Daar was de betreffende conducteur het niet mee eens en hij stuurde Annemieke terug naar de tweede klas. “Ik heb hem er later op het perron nog op aangesproken, maar dat deed hem weinig.”

Amerika vs. Nederland
Haar eerste zwangerschap bracht Annemieke in Amerika door, waar er volgens haar heel anders op zwangeren wordt gereageerd. “Daar worden de deuren al op afstand voor je opengehouden en in het OV staan er overal bordjes ter herinnering aan het voorrang geven aan zwangere vrouwen. Als ik ergens stond, boden vaak meerdere mensen tegelijk – jong én oud – me een zitplek aan. Toen ik als zwangere voor mijn werk vaak vloog, hielpen Amerikaanse mannen me om mijn koffer te dragen en in het bagagevak te tillen.” Ruggenberg zegt dat ze daardoor misschien een beetje verwend is geraakt, nu ze weer in Nederland woont. “Ik sta nu bijna dagelijks in de trein en tot nu toe heb ik nog nooit een zitplek aangeboden gekregen. Ik trof wel een keer een attente NS-conductrice die een andere reiziger vroeg om voor mij op te staan.”

Goede reactie
Ruggenberg plaatste haar verhaal op Twitter, waar de NS gelukkig goed reageerde. De reisorganisatie zegt te schrikken van het voorval, omdat zij juist aandacht willen besteden aan reizigers die hun zitplek hard nodig hebben. “Ze gaan de betreffende conducteur aanspreken op zijn gedrag en ik heb een aantal codes gekregen waarmee ik een paar keer eerste klas kan reizen”, vertelt Annemieke. “Ik ben erg blij met dat gebaar.”

NIEUWS | OPMERKELIJK | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Annemieke Ruggenberg

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser