Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Hoe vrouwen met een maagverkleining toch een gezond kind ter wereld kunnen zetten

Hoe vrouwen met een maagverkleining toch een gezond kind ter wereld kunnen zetten

Zwangere vrouwen met een maagverkleining hebben kans op ernstige complicaties. Daar waarschuwden artsen van het Máxima Medisch Centrum vanochtend voor. Wij vroegen ze wat deze vrouwen hiertegen kunnen doen. 

| Ashley Doogan

Bij zwangere vrouwen met een gastric bypass raken de darmen bijvoorbeeld sneller bekneld, waardoor eten niet of moeilijk gaat.

Maagverkleining kán problemen geven

Hoewel dit in het MMC dit jaar al negen keer tot een operatie heeft geleid (variërend van een kijkoperatie of een stuk darm verwijderen tot een spoed keizersnede), betekent het niet dat vrouwen met een gastric bypass geen gezond kind op de wereld kunnen zetten. Hoeveel procent van dit soort zwangerschappen daadwerkelijk uitmondt op een slechte afloop voor de baby of de moeder wordt nog onderzocht. “We willen dan ook geen paniek zaaien”, benadrukt obesitaschirurg Wouter Leclercq. “Vrouwen hoeven niet meteen naar het ziekenhuis te komen, maar we willen het probleem bekendheid geven. Zodat zij alert blijven op bijvoorbeeld buikkrampen en ze sneller aan de bel trekken.”

Minder kans op zwangerschapsvergiftiging

De invloed van een maagverkleining (zowel een sleeve als een gastric bypass) wordt vaak onderschat, ook door de medische wereld, zegt gynaecoloog Judith van Laar. Extra vervelend nieuws voor vrouwen die een maagverkleining hebben gehad. Vaak komt het namelijk voor dat zij een maagverkleining hebben gehad juist zódat ze dan gemakkelijker zwanger kunnen worden. “Dat is nog steeds gegrond”, aldus Van Laar. “Een maagverkleining heeft veel positieve effecten op de gezondheid van de moeder én vergroot de kans op een zwangerschap. Ook hebben vrouwen tijdens de zwangerschap minder vaak last van zwangerschapsvergiftiging en diabetes.”

Speciaal vitaminepreparaat

Maar extra voorzichtig zijn is dus wel belangrijk. “Het liefst al vóórdat je zwanger bent”, zegt Van Laar. “Maak een plan met je huisarts en zorg dat je actief gecontroleerd wordt, bijvoorbeeld op een vitaminetekort. Dit is een veelvoorkomend gevolg van een gastric bypass en kan resulteren in belemmering van de groei van je baby. Dit kun je – al voordat je zwanger bent – voorkomen door een speciaal vitaminepreparaat aan te vragen op doktersrecept. Probeer ook niet te snel zwanger te worden na de ingreep, en wacht tot je op een stabiel gewicht zit.”

Twee keer in het ziekenhuis

Joyce Dominique van Kleef heeft een gastric bypass en zette een gezonde dochter ter wereld, Lizzy. Ze is nu zwanger van haar tweede kind. Ook zij gaat regelmatig naar het ziekenhuis en later naar een ‘gewone’ verloskundige voor extra controles. Ze slikt extra vitamines en krijgt speciale groei-echo’s. Ze benadrukt hoe belangrijk is het is om op je voeding te letten. “Zo eet ik zoveel mogelijk vezels en ik mijd wit brood. Tijdens de vorige zwangerschap heb ik twee keer in het ziekenhuis gelegen vanwege verstopping. Ik wil andere zwangere vrouwen met een gastric bypass dus meegeven daar extra op te blijven letten en snel te handelen.”

Lees ook

Kans op ernstige complicaties bij zwangerschap na maagverkleining

NIEUWS | ACHTERGROND | INTERVIEW | #HOUVOL | GEZOND & GEZELLIG

Bron: Linda.nieuws | Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser