interview

Zwanger en depressief: stoppen of doorgaan met medicijnen?

Zwanger en depressief: stoppen of doorgaan met medicijnen?

Selah Sue wil kinderen én is depressief, meldde ze gisteren op Facebook. Ze snijdt volgens promovenda Marlies Brouwer een belangrijk onderwerp aan: stop je met antidepressiva als je zwanger bent of wil worden?

| Madelijne Daub

In een openhartige post schrijft de Belgische zangeres Selah Sue (26) over haar recente depressie, en dat ze haar lichaam wilde ‘zuiveren’ voor ze zwanger wordt.

‘Schoon’ voor zwangerschap
Selah Sue: Voor de tweede keer probeerde ik mijn antidepressiva te verminderen, zodat ik goed voorbereid en ‘schoon’ zou zijn voor toekomstige zwangerschappen. Vier maanden later was de donkerte er opnieuw. Déjà vu met twee jaar geleden. Het leven werd weer onmogelijk.

Veel Nederlandse vrouwen
Promovenda Marlies Brouwer (27, Universiteit Utrecht en Erasmus MC) onderzoekt alternatieven voor antidepressiva voor vrouwen die zwanger zijn. Ook kijkt ze wat medicatie nu precies doen met een ongeboren baby. Selahs verhaal is helaas ook een bericht waar vele Nederlandse vrouwen zich in zullen herkennen, zegt Marlies.

Toch onverwachts
Het zit namelijk zo: Ongeveer twee tot drie procent van de Nederlandse vrouwen slikt antidepressiva tijdens de zwangerschap. Dit zijn minimaal 4000 zwangeren per jaar, vertelt de promovenda. Hoewel veel vrouwen voor hun zwangerschap proberen af te bouwen, komt een zwangerschap voor een groot deel van hen toch ook onverwachts.

Kan het kwaad?
En dus zitten veel vrouwen met het dilemma of ze wel moeten doorgaan met hun medicatie. Marlies: Ondanks het advies om antidepressiva door te slikken, houden zwangere vrouwen de vraag: kan het kwaad voor mij en mijn kindje, of kan het ook zonder? 

Als je doorgaat…
Een antwoord is niet simpel, want in feite moet een vrouw tussen twee kwaden kiezen. Blijft ze de medicatie gebruiken, dan kán het zijn dat de baby een milde hartafwijking of ademhalingsklachten krijgt – al komt dat maar weinig voor. Ook zou het kunnen dat de baby ontwenningsverschijnselen vertoont na de bevalling en is er een kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.

Als je stopt…
Aan de andere kant: als de moeder geen pillen slikt tijdens de zwangerschap (en dus depressief is), kan dat óók problemen opleveren voor de baby. Bijvoorbeeld: vroeggeboorte en een laag geboortegewicht. Het kindje loopt daarbij risico op latere leeftijd een depressie te krijgen.

‘Nu al een slechte moeder’
Ook Selah Sue worstelt met het dilemma, merkt Marlies opVanuit mijn onderzoek heb ik gemerkt dat er in Nederland een taboe rust op het gebruik van antidepressiva tijdens de zwangerschap. Dat willen we in onze studie graag doorbreken. De onzekerheid, ook bij de deskundigen, over het blijven gebruiken van medicijnen leidt vaak tot groot schuldgevoel. Zo zei een van de vrouwen uit de studie: Ik had het gevoel dat ik nu al een slechte moeder zou zijn.

Met begeleiding
Marlies pleit er wel voor dat vrouwen niet abrupt en zonder begeleiding stoppen: Wij raden aan om korte therapie erbij te doen. We onderzoeken of dat een goed alternatief is. Ook moeten moeders hulp van een huisarts of psycholoog zoeken.

Het onderzoek Stop or Go is nog in volle gang. Klik hier voor meer informatie.

NIEUWS | BEKEND | ACHTERGROND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Marlies Brouwer

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

desireedesiree

fijn dat hier ook eens over gesproken wordt! ik ben bewust door blijven slikken en heel goed begeleid bij mijn twee zwangerschappen. absoluut geen spijt van. met alle gierende hormonen had ik het al lastig genoeg.hierag echt wel meer aandacht besteedt worden!!!

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser