interview

Zorgwerker Annet heeft goed nieuws over actie tegen eenzame nachtdienst

In je eentje’s nachts 62 bewoners verzorgen: onacceptabel, vinden zorgwerker Annet (38) en collega’s. Twee weken nadat zij de noodklok luidden, vroegen we haar hoe het nu gaat met de actie.

| Robin Nanninga

Wat blijkt: hun actie heeft hartstikke veel zin gehad. Ze krijgen extra hulp tijdens nachtdiensten.

Lees ook
Zorgwerker Annet legt uit waarom een nachtdienst in je eentje gevaarlijk is

Zwartboek
De directie van een zorginstelling in Lopik weigerde lange tijd een een tweede verzorgende aan de nachtdienst toe te voegen. Onverantwoord, volgens de werknemers. Veel bewoners zijn namelijk dementerend en hebben fysieke klachten. Om de directie de misstanden duidelijk te maken, en bij wijze van protest, overhandigden de medewerkers hen een zwartboek, met daarin dertig schrijnende verhalen uit de nachtdienst.

3000 Handtekeningen
Daarbovenop deden Annet en haar collega Marry vorige week hun verhaal bij verschillende media, waaronder RTL Late Night en LINDAnieuws. “Naast het opzoeken van de media, hebben we vrijdag 3000 handtekeningen aangeboden aan de directie. Daar waren Eerste en Tweede Kamerleden bij, dorpsgenoten, familieleden en collega’s.” De acties leverden vrijdag nog een ‘nee’ op van de directie, maar na het weekend keerde het tij.

Annet en collega Marry deden hun verhaal bij RTL Late Night.

Op YouTube plaatsten Annet en Marry een oproep. Ze voelen zich onveilig tijdens het werk in de nacht.

Overstag
“Maandagmiddag hadden we een vergadering en toen ik binnenkwam, keek iedereen me aan. In een mail had de directie laten weten dat ze tóch akkoord gaan met onze wens – of eigenlijk eis. Na het grondig lezen van de verhalen in het zwartboek – en waarschijnlijk door de kracht van de media, vakbond en politiek Den Haag – zijn ze toch overstag gegaan. De bestuursleden kwamen maandagmiddag zelf langs om de bewoners en medewerkers te zien na het goede nieuws.”

#SAMENINDENACHT
Bij Annet heerste in eerste instantie ongeloof. “Maar het was echt zo. We kregen zelfs complimenten van de bestuurder over hoe we ons probleem hebben overgebracht op tv.” Vanaf 15 oktober komt er een zorgondersteuner bij in de nacht. Annet: “We moeten er wel zelf voor zorgen dat het rooster rondkomt en met een structureel plan komen.” Niet alleen de medewerkers, maar ook de bewoners zijn opgelucht. “Eindelijk gerechtigheid, was hun reactie. De bewoners die dementeren zagen aan onze houding dat er iets bijzonders was gebeurd.”

VIDEO'S | NIEUWS | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Annet Eikendal

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser