Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Zo zorgde Saskia ervoor dat ze er ook tijdens haar chemo stijlvol uit bleef zien

Zo zorgde Saskia ervoor dat ze er ook tijdens haar chemo stijlvol uit bleef zien

Auteur Saskia Ebeli kreeg op haar 33e borstkanker. Deze week bracht zij een boek uit over hoe je voor jezelf zorgt als je chemo ondergaat en – bijvoorbeeld – je haren verliest.

| Tim van Erp

“Ik wilde juist geen items dragen die speciaal voor vrouwen met kanker zijn”, zegt ze tegen LINDAnieuws.

Lees ook
Van moeder naar mantelzorger: Jenny’s zoon (28) heeft hersenkanker en constante zorg nodig

‘Ach, zal wel niks zijn’
“Kanker was het laatste wat ik verwachtte op dat moment”, vertelt Saskia aan LINDAnieuws. “Ik voelde pijn in mijn borst en later een knobbeltje, maar als 33-jarige vrouw die vol in het leven staat denk je toch: ‘Ach, het zal wel niks zijn’. Totdat die knobbel groeide en ik het niet meer kon negeren.”

‘Kaal, da’s kut’
Saskia wordt al snel na de diagnose aangeraden een chemokuur te ondergaan, wat zou betekenen dat zij haar haren zou kwijtraken: “Dat vond ik heel kut”, zegt ze. “Mijn haar was echt mijn ding, ik had het gevoel dat het heel belangrijk was voor mijn uiterlijk. Maar ik besloot het als een kans te zien om mezelf juist door deze periode heen te slepen, zonder mezelf kwijt te raken.”

Hoe het boek ontstond
Daarom ging ze aan de slag met het op een mooie manier knopen van normale sjaals. “In het ziekenhuis kwamen mensen naar me toe: ‘Wat een toffe hoofddoek! Hoe heb je dat geknoopt?’. Ik merkte dat ik mensen aansprak.” Daarom besloot ze er meer mee te doen en ontstond het idee voor haar boek, waarbij ze hulp kreeg van professionals uit de mode-industrie. Het boek staat namelijk ook vol professionele foto’s van modellen, die door stylisten zijn aangekleed.

Saskia Ebeli

Saskia Ebeli

Ziekte staat (niet) centraal
“Er zijn allemaal speciale doekjes voor als je kaal bent, maar daarbij staat de ziekte zó duidelijk centraal”, vertelt Saskia. “Het zijn allemaal duidelijk items voor als je chemo hebt. Waarom zou je die als vrouw willen aandoen? Ik wil er op een modieuze manier mee omgaan. Ik wil er niet anders uitzien, alleen omdat ik ziek ben.”

À la ‘Vogue’
Een belangrijke opmerking daarbij: “Dat is niet om te verbergen dat er een probleem is, maar juist om iets nieuws te creëren. Ik wilde een soort Vogue maken voor vrouwen met kanker: dat vrouwen plezier hebben in kijken naar de beelden en zin krijgen in experimenten met hun stijl.” En uit haar omgeving hoort Saskia dat het boek nog meer dan dat teweegbrengt: “Veel vrienden en familieleden zeggen na het lezen: ‘Veel van wat je beschrijft, geldt eigenlijk ook voor mij. Zorgen voor jezelf als je kanker hebt is eigenlijk niet heel anders dan zorgen voor jezelf als je geen kanker hebt’.”

Saskia Ebeli

Saskia Ebeli

‘Ik wil mezelf gewoon mooi vinden’
Kritiek kreeg Saskia echter ook: sommige mensen begrepen niet waarom zij zich zorgen maakte over stijl terwijl ze ernstig ziek was. “Dat is typisch een opmerking van een buitenstaander die geen idee heeft hoe het is om ermee te leven”, zegt Saskia daarover. “Ik blijf toch ook gewoon een mens? Ik wil toch ook gewoon dat mijn vriend mij aantrekkelijk vindt? Ik wil toch ook gewoon in de spiegel kijken en mezelf mooi vinden? Ik ga niet elke dag alleen maar tegen mezelf zeggen: ‘Goh, wat fijn dat ik nog leef.'”

Eigen keuze
“Er zijn natuurlijk ook vrouwen die er niet mee bezig willen zijn”, weet Saskia. “Sommige vrouwen kiezen daar bewust voor. Maar áls je dan later niet lekker in je vel zit, bijvoorbeeld omdat je bent aangekomen, dan heb je er op dat moment nóg een probleem bij.”

‘Je lijf, je looks, je leven. Zorgen voor jezelf als je kanker hebt’ ligt nu in de winkel en is hier online te bestellen.

Lees ook
Chantal: ‘Ik mag niet zeuren over m’n gewicht omdat ik kanker heb overleefd’

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Chantal Ehrhardt / Rachel Schraven

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser