interview

Zo voer je een goed gesprek met je kind(eren) over online challenges

Zo voer je een goed gesprek met je kind(eren) over online challenges

Vandaag werd bekend dat Tim (16) in mei overleed toen hij zich verstapte bij de ‘choking challenge’. Hoe praat je met kinderen over dit soort extreme uitdagingen?

| Lisa Koetsenruijter

We vroegen het Nathalie Korsman (44) van Bureau Jeugd & Media.

Lees ook
Tim (16) kwam om het leven toen het misging met online challenge

Uitdagingen
De laatste jaren gaan ze rond op social media: zogeheten challenges. Soms extreme uitdagingen die jongeren elkaar voorleggen. Een voorbeeld: de ‘cinnamon challenge’, waarbij je een lepel kaneel moet eten. Tim liet het leven toen hij de ‘choking challenge’ filmde, waarbij iemand zichzelf bewust zuurstof ontneemt om een roes te krijgen. Toen hij zich verstapte en buiten bewustzijn raakte, kon hij zichzelf niet meer bevrijden uit het badjaskoord om zijn nek en overleed hij.

Voorlichting
Bureau Jeugd & Media geeft groepslessen op de school van Tim, om zo met jongeren in gesprek te gaan over dit soort uitdagingen. Nathalie Korsman werkt voor de organisatie en geeft advies over hoe ouders het beste met hun kind kunnen praten over dit onderwerp. “Het tragische verhaal van Tim is een goede aanleiding om over online challenges te beginnen.”

Veroordeel niet
Nathalie: “Je wilt voorkomen dat kinderen niks met je delen over wat ze bezighoudt. Stel ze daarom geen vragen vanuit veroordeling, dat stoot ze af. Zeg ook geen dingen als: jij mag dit niet doen. Verbieden heeft een averechtse werking.”

Wees open, nieuwsgierig en voorzichtig
“Ga in plaats daarvan het gesprek aan vanuit openheid en vertrouwen in je kind. Begin voorzichtig: heb jij hier weleens van gehoord? Heb je een keer zo’n filmpje gezien? Wat vind je ervan? Dagen jouw vrienden elkaar ook uit? Bedenk van tevoren hoe je wilt reageren als blijkt dat dit ook in hun vriendenkring gedaan wordt.”

Leg feitelijk de gevaren uit
“Je kunt je kind heel goed de gevaren van zulke uitdagingen uitleggen zonder veroordelingen uit te spreken. Dan praat je vanuit feiten. Leg het medische verhaal uit: als je hersenen te lang te weinig zuurstof krijgen, kan dat blijvende hersenschade veroorzaken. Je zou dus in een rolstoel terecht kunnen komen.”

Verdiep je in hun leefwereld
“Wil je meer weten over wat er speelt onder je kinderen en hun vrienden?  Maak er al op jonge leeftijd een gewoonte van om met je kinderen te praten. Opvoeden is een doorlopend gesprek tussen jou en je kind. Praat er ook over met andere ouders. En verdiep je in hun leefwereld, bijvoorbeeld door eens op YouTube te kijken of naar een jongerenradiozender te luisteren en daar samen over te praten.”

Vinger aan de pols
“Groepsdruk, jezelf leren zijn, je grenzen verkennen, dingen doen buiten het zicht van je ouders: het hoort allemaal bij opgroeien, maar het is goed om een vinger aan de pols te houden.”

NIEUWS | KINDEREN | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images / Bureau Jeugd en Media

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser