interview

Zo ga je je man níét haten nadat je samen een kind hebt gekregen

Zo ga je je man níét haten nadat je samen een kind hebt gekregen

Kinderen krijgen is een van de mooiste dingen op aarde. Maar het is niet per se mooi voor je huwelijk. Schrijfster Jancee Dunn (foto) ervoer dat aan den lijve.

| Tim van Erp

Haar boek Liefde in tijden van luiers, over hoe je je relatie leuk houdt tijdens het ouderschap, ligt morgen in winkel.

Lees ook
Op deze manier vervoer je je kind het veiligst in de auto

LINDAnieuws belde met de Amerikaanse, die ook voor het magazine van Oprah Winfrey schrijft.

Moet je jouw boek lezen als je kinderen hebt gekregen, of kun je er beter aan beginnen als je twijfelt of je kinderen wil?
“Tot de ideale doelgroep horen de mensen die nadenken over kinderen. Ik zou willen dat ik dit boek had gehad toen ik zwanger was. Zelf had ik in die negen maanden geen enkel gesprek over onderwerpen als wie er voor de baby zou zorgen als ze ziek was. Het enige waar mijn man en ik over praatten, was de kleur van de babykamer en de naam van onze dochter.”

Komt dat niet doordat het je eerste kind was?
“Daar zeg je wat. Ervaring hadden we inderdaad niet. Het is natuurlijk ook een ‘romantische’ tijd, waarin je samen op een roze wolk leeft. We waren al negen jaar samen en dachten dat alles vanzelf wel op zijn plek zou vallen.”

Maar zo ging het niet.
“Nee. Op een gegeven moment hadden we een enorme ruzie over het leegmaken van de luieremmer. Ik was de baby aan het voeden en die emmer stónk, dus ik vroeg of hij hem wilde verschonen. Zijn antwoord? ‘Ik deed het vorige keer al.'”

Wat was het dieptepunt van jullie huwelijk?
“Er was een moment waarop mijn man niet thuis was – hij reist veel voor zijn werk – en ik mezelf erop betrapte dat ik dacht: ‘Wat is het lekker rustig, hoe zou het zijn als hij niet meer bij ons woont?’ Toen wist ik dat er iets moest gebeuren. Nu ik terugkijk op die tijd, snap ik niet waarom ik niet eerder actie heb ondernomen. Waarom was het feit dat mijn huwelijk in zwaar weer verkeerde niet belangrijker voor me?”

Heb je alvast een tip voor lezers die aan kinderen willen beginnen?
“Het belangrijkste is om structuur aan te brengen: verdeel je huishoudelijke taken en zorg dat alles voor beide partners duidelijk is. Dan krijg je geen onenigheid over wie meer rust verdient of wie bepaalde klusjes moet doen. Natuurlijk kun je niet van tevoren weten hoe laat je baby ’s nachts wakker wordt, maar je kunt wel wat orde brengen in een vrij chaotische tijd.”

Dus we hoeven niet bang te zijn dat moeder worden vrouwen minder gelukkig maakt?
“Nee. Je moet er alleen rekening mee houden dat je hoogstwaarschijnlijk ruzies krijgt met je partner, ook als je die daarvoor niet had. Maar je moet weten dat je die ruzies aankunt. Zo heb je de zaken allebei veel meer onder controle als je geen beschuldigingen uit. Dus zeg: ‘De luieremmer ruikt vreselijk’, en niet: ‘Jij bent lui en je helpt me niet.'”

Krijg je veel reacties van vrouwen die vinden dat je ‘angst zaait’ onder toekomstige ouders?
“Dat niet, maar wat me wel opvalt, is dat mensen pas na het verschijnen van dit boek tegen me durven te zeggen dat het in hun huwelijk ook niet goed ging. Een vriendin van me vertelde laatst dat ze twee jaar niet met haar man praatte nadat ze was bevallen. Dat zou ik zonder dit boek nooit hebben geweten. Je denkt nu vaak dat jóúw relatie de komst van een kind niet aan kan, terwijl in werkelijkheid bijna iedereen tegen deze problemen oploopt.”

Liefde in tijden van luiers ligt vanaf zaterdag in de winkel en is nu al online te bestellen.

Lees ook
Een brief aan alle gescheiden ouders: ‘Trek je kind niet mee in jullie strijd’

Een dag samen met je vriendinnen lachen, proeven en shoppen? Kom naar het LINDA.festival op 10 & 11 juni. Bekijk het programma en koop tickets hier. Pssst… Linda komt ook.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Jancee Dunn

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser