interview

Tante van zieke Oscar (23) vertelt hoe het met hem gaat én waarom de tijd dringt

Tante van zieke Oscar (23) vertelt hoe het met hem gaat én waarom de tijd dringt

In 2015 werd bij Oscar Westbroek leukemie geconstateerd. Na een anderhalf jaar intensieve behandelingen waren de leukemiecellen verdwenen. Tot twee weken geleden. Zijn tante Marjolein vertelt waarom de tijd voor hem dringt. 

| Maaike van de Graaf

Oscar kan namelijk alleen nog genezen door middel van een stamceltransplantatie, die binnen een maand moet plaatsvinden.

Lees ook
Marie-José: ‘Mijn zoon heeft leukemie en kan geen donor vinden’

Leukemie weer terug

Anderhalf jaar nadat Oscar (inmiddels 23) te horen kreeg dat de leukemiecellen weg waren, begon hij weer zijn leven op te pakken. “Hij startte met zijn studie Management, Economie en Recht in Utrecht en rende zelfs de Dam tot Damloop”, aldus zijn tante Marjolein. Maar vanaf november vorig jaar werd hij steeds vermoeider en onderging verschillende trajecten in het ziekenhuis. “Hij was gefrustreerd en vroeg zich af: wanneer voel ik me weer beter?” Twee weken geleden viel alles op zijn plek, toen hij hoorde dat de leukemie weer terug was.

Zware chemokuur

Afgelopen dagen heeft Oscar een zware chemokuur gehad en als die aanslaat, krijgt hij een andere kuur ter voorbereiding op de stamceltransplantatie. “Hij is ontzettend moe, bijna niet aanspreekbaar en maakt het allemaal in een roes mee.” “Hij slaapt veel en dat is fijn voor hem. Zo glijden de dagen redelijk snel voorbij”,vertelt Marjolein. Ondertussen zoekt de familie verder naar een geschikte donor voor de stamceltransplantatie.

Oscar in het ziekenhuis:

Nederlands-Indische afkomst

Aangezien Oscar van Nederlands-Indische afkomst is, lijkt het vinden van een geschikte donor haast een onmogelijke opgave. De donor moet namelijk zelf ook Nederlands-Indisch bloed hebben en de tijd dringt. “De artsen gaven aan dat de transplantatie binnen een maand moet gebeuren, inmiddels zijn daar nog maar drie weken van over.” Dat zorgt voor veel onzekerheid binnen de hele familie. “Soms vraag ik me af: is dit wel haalbaar? Komt het wel op tijd?” Toch blijven Marjolein en de hele familie hoop houden.

Testen is zo gebeurd

Ondanks dat donoren massaal reageren op de oproep van de familie, is er tot op heden nog geen geschikte match gevonden. “En dat doet pijn en maakt onzeker. Oscar heeft aangegeven dat hij nog wil vechten voor zijn leven, dat hij er nog niet klaar mee is en wil dat het allemaal goedkomt.” Daarom vraagt zijn familie mensen zich aan te melden bij Matchis. Dan ontvang je binnen twee dagen en wattenstaafje om wangslijm af te nemen. Die moeten dezelfde dag nog terug worden gestuurd naar het laboratorium, waar wordt gekeken of er sprake is van een match met Oscar.

NIEUWS | OPROEP | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws / Marjolein van Ooijen | Foto: Oscar Westbroek

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Chantal KoesveldChantal Koesveld

Ik ben kwart Indisch en heb mij, Nav het RTL4 nieuws, ook aangemeld. Hopelijk komt morgen het registratiepakket binnen zodat we gauw weten of er een match is!

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser