Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

YouTuber Bella Arino wordt steeds bekender, maar ook dagelijks met de dood bedreigd

YouTuber Bella Arino wordt steeds bekender, maar ook dagelijks met de dood bedreigd

Zijn populairste video’s zijn een half miljoen keer bekeken en op Instagram heeft-ie 26.000 volgers. Helaas krijgt YouTuber Bella Arino (22) voor een groot deel te maken met negatieve reacties.

| Tim van Erp

Wij spraken de controversiële ster-in-wording over de haat die hij krijgt en hoe hij daarmee omgaat.

Lees ook
Gay tiener wil op slaapfeestje beste vriendin komen en haar moeder reageert héérlijk

Lied over laffe mannen
Pas een half jaartje is de Amsterdamse Bella aan het vloggen. Zijn video’s werden al meteen goed bekeken, maar afgelopen augustus ging een videoclip die hij opnam – voor zijn bijbehorende nummer Een man die geen man kan zijn – door het dak. Het nummer gaat over een man die wél het bed met Bella wil delen, maar niet uit de kast durft te komen, en is op YouTube inmiddels ruim 430.000 keer bekeken.

Arabische roots
In de videoclip doet Bella lekker zijn ding, en ook in zijn vlogs is-ie niet bang aangelegd. De YouTuber neemt geen blad voor de mond – en trekt ook zéker geen broek over zijn kont. Want hij wil gewoon zichzelf kunnen zijn, zo vertelt hij aan LINDAnieuws. “Ik ben wie ik ben en daar nemen veel mensen aanstoot aan. Ik kom openlijk uit voor mijn homoseksualiteit en dat wordt, zeker ook vanwege mijn Arabische achtergrond, door veel mensen niet geaccepteerd.”

Doodsbedreigingen
Ter illustratie: Een man die geen man kan zijn heeft op YouTube tweeduizend likes en liefst tienduizend dislikes. Andere YouTubers wijden hele vlogs aan hun reactie op Bella’s video’s en imago. In de reacties onder de video krijgt hij, net als op zijn Instagrampagina, een hoop hatelijke opmerkingen naar zijn hoofd geslingerd. “Vooral vanuit de Arabische gemeenschap, eigenlijk”, licht hij toe. “Ik word dagelijks met de dood bedreigd, uitgescholden voor kankerhomo of vieze nicht.”

Gewend aan de haat
“In het begin ging ik daarop in, reageerde ik erop door een grote mond terug te geven. Nu lees ik niet alles meer. Die woorden doen me niks meer.” Maar dat was niet altijd zo: “In het begin werd ik er echt ziek van. Ik durfde de deur niet meer uit en werd paranoïde. Maar ik heb inmiddels zoveel haat over me heen kregen dat ik er gewoon aan gewend ben geraakt.”

Lees ook
Maik (27) werd slachtoffer van antihomogeweld: ‘Ik voelde zand in mijn mond, het bleken mijn tanden te zijn’

You can try baby. But you'll never do it like me. 💁🏻

A post shared by Bella Arino (@bellaarino) on

‘Beloning voor degene die mij iets aandeed’
De doodsbedreigingen gaan hem echter niet in de koude kleren zitten. “Op een gegeven moment werd er een cijfer op mijn hoofd gezet door een andere vlogger. Dat betekent dat iemand die mij iets aan zou doen, of die kon zeggen waar ik me precies bevond, een beloning zou krijgen. Natúúrlijk werd ik daar bang van.” Inmiddels is de actie beëindigd. Welke vlogger die organiseerde, zegt Bella liever niet. “Ik wil geen promotie voor hem maken, dat is-ie niet waard.”

Bespuugd
Nog steeds maakt hij enge incidenten mee op straat. “Op straat word ik vernederd. Ik was laatst op station Sloterdijk in Amsterdam, waar een stuk of acht jongens bij me op een bankje kwamen zitten. Toen ze me herkenden, begonnen ze me uit te schelden en te bespugen. Ik rende weg, maar schaamde me kapot: iedereen op het station keek naar me en niemand hielp me.”

Bella Arino

Liefde van fans
Bella heeft de politie op de hoogte gebracht van de bedreigingen aan zijn adres. “Zij hebben mijn naam nu in een systeem gezet, waarmee er automatisch politie naar me toe wordt gestuurd als ik 112 bel. Dan hoef ik de situatie niet meer uit te leggen.” Gelukkig krijgt hij niet alleen maar haat: er zijn ook veel positieve reacties. “Leuke meiden willen met me op de foto en laatst vroeg een jongen om mijn handtekening. Ik wist niet wat me overkwam. En laatst nog zei een jongen met een Arabische achtergrond tegen me: ‘Ik heb respect voor wat je doet, je bent een strijder. Heb gewoon schijt.'”

‘Ik dwing niemand’
Met zijn video’s neemt Bella dan ook zéker geen gas terug. “Of ik juist expres een beetje verder ga bij elke nieuwe clip? Zéker”, lacht hij. “Er gaat nog veel meer van mij komen. Ik wil me niet laten tegenhouden. We leven in een vrij land. Waarom mag iedereen zichzelf zijn, maar pleeg ik een misdrijf als ik zo ben? Bovendien: als je mijn video’s niet wilt zien, moet je ze niet aanklikken. Ik dwing niemand te kijken.”

Bella’s nieuwste wapenfeit:

 

Dromen van bekendheid
In december kunnen we een nieuwe clip verwachten, “die heel Nederland weer zal choqueren”, volgens Bella. Naast het maken van zijn statement, heeft hij nóg een duidelijk doel: bekend worden. “Dat wil ik al heel lang, ik heb altijd zulke liedjes en clips willen maken. Mijn droom is te groot om die door dreigementen tegen te laten houden.”

In het ongewisse
Zijn familie beschermt-ie echter wél voor die bedreigingen. “Die weet van niks”, zegt hij. “Ik wil voorkomen dat zij moeten ondergaan wat ik zelf dagelijks onderga. Daarom hou ik hen er bewust buiten.” Inmiddels heeft Bella al een team om zich heen verzameld dat hem helpt met zijn video’s, maar toch gebeuren ook veel dingen vrij spontaan. “Ik ben iemand die dingen doet en er dan pas over nadenkt. Maar dat betekent wel dat ik mijn keuzes helemaal zelf maak en me niet laat beperken.”

Lees ook
Natuurreservaat wil homoseksuele leeuwen uit elkaar halen: ‘Ze zijn bezeten’

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser