Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Waarom docenten nooit meer tegen jongeren moeten zeggen: 'Google het maar'

Waarom docenten nooit meer tegen jongeren moeten zeggen: 'Google het maar'

Vandaag bestaat het Amsterdamse innovatieplatform Wizenoze vijf jaar. Wij belden met één van de oprichters van Wizenoze: Diane Janknegt (foto beneden).

| Tim van Erp

Zij vertelt ons wat Wizenoze precies doet en hoe, en waarom dit platform zo belangrijk is voor jongeren.

Wizenoze, Diane Janknegt

Wat doet Wizenoze precies?
“Wij helpen scholieren bij het makkelijker vinden van online content. Het internet is een fijne plek met waanzinnig veel informatie, maar als je het educatief wil gebruiken – dus op school – dan is het internet in zijn huidige vorm daar niet geschikt voor.”

Kun je dat uitleggen?
“De huidige zoekmachines worden gedomineerd door advertenties. En belangrijker: het merendeel van de teksten online zijn geschreven voor mensen met een hoog opleidingsniveau, die heel goed kunnen lezen. Zestig procent van de wereldbevolking kan echter niet beter lezen dan kinderen aan het eind van hun lagere school. Met andere woorden: op scholen wordt het internet nu volop ingezet, maar de leerlingen boeken alleen betere resultaten als zij ook begrijpen wat ze lezen.”

En daar helpen jullie bij?
“Wij helpen leerlingen om die info te vinden die wél begrijpelijk voor hen is. We hebben een speciale technologie die herkent voor welk opleidingsniveau een bepaalde tekst geschreven is. Daarbij wordt er gekeken naar 65 verschillende punten in die tekst, waaronder hoe lang die is en welke moeilijke woorden er gebruikt worden.”

Lees ook
Betrapt: man ontdekt affaire vrouw dankzij Google Street View

Hoor je niet vaak: ‘Jongeren kúnnen toch al hartstikke goed dingen googlen’?
“Continu! Jongeren willen vaak geen dingen meer van buiten leren omdat ze het toch wel kunnen opzoeken. En docenten zeggen regelmatig: ‘Google het maar.’ Dat kan in een leeromgeving niet – dan ben je uren bezig met het zoeken naar informatie, terwijl je in die uren ook al van alles had kunnen leren. Kijk, als jongeren iets willen kopen, of op zoek zijn naar een online game: google dan vooral. Maar als het echt gaat om het zoeken naar informatie, is dat niet toereikend.”

Hoe helpen jullie die leerlingen precies?
“Dat doen we met The web for classrooms: een vorm van internet die geschikt is voor in de klas. Onze technologie vindt websites met relevante informatie voor onderwijs; wij vragen vervolgens aan docenten of zij die site betrouwbaar en relevant vinden. Zo ja, dan nemen we de site op in onze content-collectie. Van al die pagina’s geven we ook het leesniveau aan, en leerlingen kunnen dan zoeken naar online informatie op hun eigen niveau.”

De Britse oud-minister van educatie, Lord Jim Knight (foto boven), is gastspreker op jullie jubileum. Wat gaat hij vertellen?
“Dat het huidige internet zal zorgen voor een scheiding in de maatschappij. Slimme, rijke kinderen zullen meer toegang krijgen tot goed onderwijs dan de wat minder gestelden. Met de ingewikkelde informatie die nu het grootste deel van het internet in beslag neemt, raken minder slimme mensen in een isolement. Stel je bijvoorbeeld voor dat je informatie moet opzoeken op de website van je gemeente, en niet snapt wat je daar leest.”

Terwijl het idee juist is dat iedereen toegang heeft tot één open internet.
“Zo is het ooit bedacht, inderdaad. Volgens Knight is het internet bedoeld om iedereen te betrekken, maar zoals het nu is, hebben rijke opgeleide mensen een voortrekkersrol. En Google speelt daar commercieel op in, want deze groep heeft meer te besteden. Dus commercie versterkt die scheiding alleen maar meer. Wij willen dit tegen gaan. Wizenoze is het enige bedrijf dat dit wereldwijd doet en we zijn daarom opgenomen in de Disrupt 100, een lijst met organisaties die een bepaalde sector naar verwachting op zijn kop zullen zetten.”

Lees ook
Internetpionier Marleen Stikker inspireert in bijzondere aflevering van ‘Zomergasten’

NIEUWS | INTERVIEW | TECH | ONDERWIJS

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pexels / Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser