Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Waarom vrouwen volgens Astrid Joosten minder betaald krijgen (en wat ze ertegen kunnen doen)

Waarom vrouwen volgens Astrid Joosten minder betaald krijgen (en wat ze ertegen kunnen doen)

Astrid Joosten is vanaf maandag te zien in het programma ‘Wat verdien je?’ (BNNVARA). Daarin onthullen Nederlanders uit allerlei beroepsgroepen hun salaris.  

| Kirsten Zijderveld

In de vierde en laatste aflevering vertelt ook presentatrice Astrid Joosten wat ze maandelijks verdient. Wij belden haar op.

Lees ook
Astrid Joosten vertelt in tranen over haar man, die vijf jaar geleden overleed

Taboe
“Praten over je salaris is in ons land nog altijd een groot taboe. Daarom is dit het moeilijkste programma dat ik ooit heb gemaakt. Bijna níemand wilde meewerken; van elke honderd mensen die we belden, wilde er vaak maar één meedoen. En die bedacht zich later soms ook nog.” Met Wat verdien je? willen Astrid en haar team het taboe doorbreken.

Minder verdienen
In vier afleveringen, waarin vier verschillende beroepsgroepen aan bod komen, onthullen Nederlanders hun salaris. Ook krijgen we tips over wat we zelf kunnen doen om ons salaris omhoog te krijgen. Vooral vrouwen kunnen die tips wel gebruiken, legt Astrid uit, omdat vrouwen vaak minder verdienen dan mannen.

Meer onderhandelen
“Vrouwen zouden veel meer moeten onderhandelen over hun salaris. Ze willen vaak de sfeer goed houden en geven daardoor sneller op. Als een man en een vrouw allebei om loonsverhoging vragen, en dat niet kan, zal de vrouw sneller zeggen dat ze het begrijpt en zal ze zich erbij neerleggen. Een man zou zeggen: ‘Dat zei je vorig jaar ook, ik wil er nu wat bij’. En als het dan nóg niet gebeurt, zal een man het een tijdje later weer proberen.”

Lees ook
Hoéveel? Ja, deze mensen verdienen (heel) veel geld met één Instagrampost

Liever geen accent
Verder is tijdens het maken van het programma ook gebleken dat mensen met een accent minder verdienen – of dat nou Gronings, Brabants of Turks is. “ABN is de norm en als je daarvan afwijkt, is je salaris lager. We zijn erachter gekomen dat mensen steeds vaker naar een logopedist gaan om hun accent af te leren.”

Nooit meer vakken vullen
Met welk beroep je het meest verdient? “De bankenwereld is de best betaalde branche. Niet alleen bankiers, ook hun secretaresses verdienen meer. De hele branche zit vijftien tot twintig procent boven het gemiddelde, en dat is niet echt te verklaren.” Postbodes en vakkenvullers verdienen het minst.

‘Geen seconde getwijfeld’
En Astrid? Zij vertelt in de laatste aflevering, waarin beroepen in de media centraal staan, wat ze verdient. Dat was haar eigen idee. “Als ik wekenlang aan iedereen ga vragen wat ze verdienen, kan ik het moeilijk zelf niet vertellen. Ik heb er geen problemen mee en heb er geen seconde over getwijfeld, maar de directie moest er wel even over vergaderen. Als collega-presentatoren ontdekken dat ze minder verdienen dan ik, zou dat wel eens lastig kunnen worden. Toch stemden ze ermee in.”

Wat verdien je? is vanaf maandag 15 januari te zien om 22.10 op NPO1 (BNNVARA).

Astrid

In de LINDA.tv-serie Bitterzoet krijgt Anna een lesje (salaris)onderhandelen van haar man:

Alle afleveringen van Bitterzoet bekijk je hier.

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW | GELD

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA.151 Robin de Puy / BNNVARA Annemieke van der Togt

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser