Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Waarom van deze zeven voedingshypes helemaal niets waar is

Waarom van deze zeven voedingshypes helemaal niets waar is

De Britse chef Anthony Warner haalt in zijn boek ‘De Eetwijze(r)’ voedingshypes onderuit. Op komische wijze, maar wél wetenschappelijk onderbouwd.

| Tim van Erp

Omdat wij straks ook gewoon zonder schuldgevoel een kerststol willen eten, belden we hem even op.

Lees ook
Deze ‘Angry Chef’ ontkracht op grappige wijze allerlei voedingshypes

Stellingen
We legden Anthony – over wie we al eerder schreven – zeven stellingen voor die door veel mensen voor waar worden gehouden.

1. Suiker kun je beter links laten liggen.
Anthony: “Te véél suiker is inderdaad niet goed voor je. Maar veel mensen lijken te denken dat suiker giftig is, en dan is totaal niet waar. Er zit suiker in fruit, groenten en veel zuivelproducten, dus als je het helemaal links laat liggen beperk je jezelf erg. Je mist dan bovendien de voordelen van deze voedingswaren; je moet bijvoorbeeld de vitaminen uit fruit dan toch ergens anders uit zien te halen.”

2. Een weekje detoxen na de feestdagen is een topidee.
Anthony: “Ik vraag me af wat voor gifstoffen mensen die dit denken tijdens kerst tot zich nemen. Wat moet er uit je lichaam wat daar zó slecht voor is? Ons lichaam kan zelf namelijk heel goed gifstoffen verwijderen, dus we hebben detox niet eens nodig. Sterker nog: geen enkel voedingsmiddel verwijdert gif uit ons lijf, wat de verpakking ook zegt. Er zou een wet moeten komen die dat soort statements verbiedt.”

3. Koken met kokosolie is veel beter dan olijfolie of boter.
Anthony: “Hiervan snap ik echt niet waar die gedachte vandaan komt. Kokosolie bevat ontzéttend veel verzadigde vetten, meer nog dan boter. Ik zeg niet dat je het níet moet eten, maar een gezonder alternatief is het sowieso niet. Wist je dat ze bij onderzoek naar hart- en vaatziekten ratten wel eens kokosolie gaven zodat ze een hartaanval zouden krijgen? Ik vind het zelf trouwens ook niet lekker, het smaakt naar zonnebrandcrème. Maar eet het vooral als jij het wél goed vindt smaken.”

4. Boerenkool is een superfood.
Anthony: “Als je het mij vraagt, is niks een superfood. Die term komt van de marketingafdeling. Ik ben toevallig ook al geen enorme liefhebber van boerenkool, maar het probleem dat ik vooral heb met dit soort beweringen is dat mensen als gevolg elke dag als een dolle boerenkool gaan eten. En dat hoeft ook weer niet. Als je op je eten let, dan is boerenkool hartstikke gunstig, maar eet daarnaast gewoon andere dingen. Het is geen medicijn, dus gebruik het ook niet zo.”

5. Het paleodieet (waarbij je niets eet wat mensen in het paleolithicum, oftewel de oude steentijd, ook niet aten) is heel goed voor je lichaam.
Anthony: “Ook hier geldt: als je zo wil eten, prima. Maar het idee dat wij weten wat mensen toen aten, klopt helemaal niet. Mensen hielden toen geen voedingsdagboeken bij, hoor. Het hele idee achter paleo is dat het een koolhydraat-arm dieet is, zoals het bekende Atkins-dieet, maar verpakt in een leuk holbewoner-fantasietje. Maar voor de goeie orde: we nemen hier een tijdsperiode als voorbeeld waarin mensen gemiddeld zo’n dertig jaar oud werden.”

Lees ook
Onderzoek: borstvoeding beschermt baby’s mogelijk tegen voedselallergie

6. Maar simpelweg ‘clean’ eten (het vermijden van al het bewerkt voedsel) is wél heel goed voor je.
Anthony: “Hier geldt ook het idee dat we niet ‘ontworpen’ zijn als mens om bewerkt voedsel te eten, maar we zijn helemaal nergens voor ontworpen. Ik heb het idee dat veel jonge mensen tegenwoordig niet meer willen zeggen dat ze op dieet zijn. Maar diezelfde millennials willen er wél goed uitzien op Instagram. Daarom gebruiken ze dit soort termen; het lijkt dan meer een structurele levenswijze dan een dieet.”

7. Kant en klaar-producten, zoals magnetronpizza’s, moet je vermijden.
Anthony: “Veel mensen eten dat niet, maar waarom? Zijn ze bang dat er écht vergif in zit? Je kunt heus wel een keer iets eten wat minder gezond is als je daar zin in hebt. Je daar schuldig over voelen is volgens mij schadelijker voor je dan wanneer je zoiets een keer eet. Ook zoiets: andere mensen afrekenen op wat zij eten. Ik wil dat mensen zich niet schuldig of slecht voelen over wat ze eten, of bang zijn voor producten als suiker. Daar wordt het leven niet leuker op.”

NIEUWS | ETEN & DRINKEN | INTERVIEW | BUITENLAND | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd / Image North / Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser