interview

Hazem (35) is vluchteling en homo: 'In Syrië was ik constant op mijn hoede'

Hazem (35) is vluchteling en homo: 'In Syrië was ik constant op mijn hoede'

De Syrische Hazem vluchtte weg uit zijn geboortestad Aleppo – niet alleen vanwege de oorlog, ook omdat hij gay is. Voor LINDAnieuws schreef hij deze mooie column.

| Tim van Erp

Daarnaast spraken wij hem over zijn, soms ontluisterende, ervaringen.

Lees ook
Gay en gevlucht: de Syrische Hazem (35) schreef dit ontroerende stuk

‘Mijn familie vermoedde iets’

In september 2013 vluchtte Hazem uit Aleppo – eerst naar Istanbul, twee jaar later naar Nederland. “Het was gevaarlijk voor mij in Syrië”, vertelt hij ons vanuit Zwolle, waar hij nu woont. “Ik kon mezelf niet beschermen. Mijn familie zag mij het liefst trouwen met een meisje. Op een gegeven moment vermoedden ze iets en gingen ze mij controleren. Dat werd steeds erger.”

Opgesloten

Toen Hazem in Turkije woonde, hield dat niet op; zijn familie was ook naar het land gevlucht. Nadat zij hem een keer drie dagen opsloten om hem onder toezicht te houden, zag hij in dat hij ook daar weg moest. “Om mezelf te beschermen én mijn familie in bescherming te nemen.” Zo belandde Hazem in Nederland in het azc in Dronten, waar hij anderhalf jaar heeft gewoond.

‘Waarom koos je ervoor om homo te zijn?’

Bij zijn aankomst in Nederland kreeg Hazem van de Immigratie- en Naturalisatiedienst de vraag: ‘Waarom koos je ervoor om homo te zijn?’ Daar stond hij destijds van te kijken: “Die vraag verbaasde me, in een land waarvan ik verwachtte dat het vrij en ruimdenkend was. Dat verhoor  was het moeilijkste moment van mijn leven.”

Test

“Nu begrijp ik dat de ondervragers juist die vraag stellen om te controleren of iemand écht homoseksueel is”, zegt Hazem. “Veel vluchtelingen zeggen dat ze homo zijn om Nederland binnen te komen; dat vergroot je kans, want in je thuisland is het dan nóg gevaarlijker voor je. Wat zij niet begrijpen, is dat dat heel erg is tegenover mensen die echt homo zijn.”

Lees ook
Waarom het goed gaat met de homo-emancipatie, maar ook: waarom we er nog (lang) niet zijn

Minder mannelijk

Hazem blikt terug op zijn leven in Aleppo. “Ik moest een geheim leven leiden. Mezelf beschermen. Ik was constant op mijn hoede. Ik lette erop hoe ik mij gedroeg, want andere mensen zien het meteen als een man zich even minder mannelijk gedraagt.”

Gedwongen tot sex

Contact met andere homo’s is erg moeilijk. “Na de komst van internet ging dat makkelijker, maar ik ontmoette veel slechte mensen. Ik heb verschillende nare ervaringen gehad. Mannen die me dwongen om sex met hen te hebben, omdat ze anders tegen mijn familie zouden zeggen dat ik homo ben. Dat maakte alles erger.”

Huis voor homo’s

Datzelfde maakte hij ook in Nederland mee, in het azc. “Ze hebben daar een huis voor vluchtelingen die open zijn over hun seksualiteit, maar daar wilde ik niet in wonen”, vertelt Hazem. “Alle andere vluchtelingen wisten namelijk: in dat huis wonen homo’s. Dat kon gevaarlijk zijn. Ik droeg wel een keer een regenboogarmband, waar ik meteen op aangesproken werd door iemand. Hij zei: ‘Als je die niet afdoet, betekent het dat jij homo bent. En dan moet ik jou nemen.'”

Open, maar op zijn hoede

Vaak moest hij vragen beantwoorden van achterdochtige asielzoekers. “‘Waarom heb je geen vrouw of kinderen?’, vroegen ze dan bijvoorbeeld. Ik hoorde ook hoe er gepraat werd over homoseksuele vluchtelingen: anderen maakten grapjes of zagen hen als seksobject.” Nog altijd neemt Hazem, ter zelfbescherming, geen andere vluchtelingen in vertrouwen over zijn geaardheid. Verder is hij er open over, ook als journalist: voor OneWorld en NRC schreef hij meermaals over zijn ervaringen.

‘Veilig en vrij’

Hazem is nu “heel blij”, zegt hij. Wat hem wel tegenvalt, is dat veel Nederlandse homo’s hem enkel zien als lustobject. “Zij hebben dan een voorliefde voor Syriërs of mensen uit het Midden-Oosten, maar willen mij puur ontmoeten voor sex. Omdat nieuwe vluchtelingen hier alleen zijn, en eenzaam, is het vaak makkelijk om ons daarvoor te gebruiken. Gelukkig heb ik ook enkele erg lieve vrienden gemaakt, die ook homo zijn.” En net zo belangrijk: “Ik voel me veilig, en vrij. Niemand verdenkt mij ergens van of wil me mishandelen. Dat is heel bijzonder.”

Lees ook
Waarom L’HOMO.-hoofdredacteur Iebele nooit hand in hand loopt met zijn mannen

L’HOMO. zit nu ook op Instagram. Volg @lhomo voor het laatste gay nieuws, goeie verhalen en heel veel mooie mannen. L’HOMO. bestellen? Dat kan hier.

NIEUWS | L'HOMO. | SYRIE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Mariska Wilbrink-Treep

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser