Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Hierom dragen deze verzorgers van Alzheimer-patiënten een pyjama tijdens hun werk

Hierom dragen deze verzorgers van Alzheimer-patiënten een pyjama tijdens hun werk

Laurent de Vries (58) is voorzitter van negen verpleeghuizen. Deze week hadden hij en zijn collega’s een pyjama aan tijdens het werk. Die actie heeft al meer dan 19 duizend ‘likes’ opgeleverd.

| Verena Verhoeven

Ook kan hun initiatief rekenen op al 7,6 duizend enthousiaste reacties. Wij spraken Laurent (foto) over het idee achter deze actie.

Lees ook
Sharons man (50) heeft dementie: ‘Hij toonde ineens totaal geen liefde meer’

Engels voorbeeld

Laurent is voorzitter van de raad van bestuur van Viattence, specialist op het gebied van ouderenzorg tussen Zwolle en Apeldoorn. Hij las in een Engels artikel over een project waarbij verzorgers van Alzheimer-patiënten ’s nachts badjassen over hun werkkleding dragen. “Mensen met dementie hebben moeite met het aanvoelen van dag en nacht en een goed ritme is voor iedereen belangrijk”, vertelt Laurent ons. “Het ’s nachts dragen van pyjama’s of badjassen bleek hen te helpen bij het herkenning van de nacht.”

Hoe zit dat dan?

Laurent legt ons uit hoe dat werkt. “In onze verpleeghuizen zetten we niet de ziekte centraal, maar kijken we juist naar wat mensen wél nog kunnen. Zo werken de zintuigen van de bewoners bijvoorbeeld nog volop.” Hij geeft een voorbeeld: “Wij gebruiken bij het koken van water nooit een waterkoker, maar een fluitketel. Iedereen herkent dat irritante geluid. Wanneer de fluitketel afgaat, weten ook mensen met dementie dat het water klaar is.”

Nacht

Met dit plan wordt de aanblik van de pyjama’s gebruikt om de patiënten eraan te herinneren dat het nacht is. “Er wordt ’s nachts veel op de bel gedrukt om een verzorger erbij te roepen – wanneer bewoners naar het toilet moeten bijvoorbeeld. Als ze eenmaal wakker zijn, bellen ze daarna vaak nog een paar keer. Ze voelen namelijk niet aan dat het nacht is en dat ze moeten slapen.”

Succes

Laurent raakte enthousiast over het Engelse idee en heeft de proef afgelopen maandag- op dinsdagnacht op de som genomen. De actie bleek een succes, Laurent merkte meteen verschil. “Nadat een verzorger in pyjama hen hielp en daarna vertelde weer terug naar bed te gaan, hadden de bewoners door dat ze rustig konden gaan slapen.”

Doorzetten

Sinds Alzheimer Nederland gisteren over de actie schreef, heeft Laurent al veel enthousiaste reacties gekregen. “Het is simpel, maar veel verzorgers vinden het een geweldig idee. Het wiel is ook simpel, maar je moet er maar net opkomen, hè.” Als de werknemers ook enthousiast zijn, wil Laurent het dan ook zeker doorzetten.

Raar?

Maar is dat nou niet raar? Werken in een pyjama? “Nou, ik slaap normaal in ‘adamskostuum’ dus dat was wel raar geweest”, vertelt Laurent lachend. “Ik heb speciaal hiervoor een pyjama aangeschaft en had er geen problemen mee om die te dragen.” Ook over de pyjama is nagedacht. “Een hippe onesie, of die eikeltjespyjama van Jesse Klaver, zouden de bewoners alsnog niet herkennen als slaapkostuum. Hoe ouderwetser, hoe beter dus.”

Niet alleen ouderen hebben dementie. Bij de man van Margreet werd het al op jonge leeftijd geconstateerd. In Hoe is het nu met, een programma van LINDA.tv, vertelt zij over het leven met een Alzheimer-patiënt.

NIEUWS | GEZOND | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws / GazetteLive | Foto: Viattence

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser