Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Veronique (25) werd plotseling kaal: 'Mijn verzekering vergoedt niet genoeg voor nieuwe pruik'

Dit jaar kreeg Veronique uit het niets last van haaruitval. Binnen drie weken zat er geen haar meer op haar hoofd. We interviewden haar voor LINDA.meiden, maar hoe gaat het nu?

| Yara Mureau

Veronique Pardoen werd overspoeld met positieve reacties, maar heeft toch één wens: een nieuwe pruik.

Reacties na interview LINDA.meiden

Nog even kort. Veronique kreeg na haar plotselinge haaruitval de diagnose alopecia. Sindsdien is haar leven 180 graden gedraaid. Ze vertelde in het interview met LINDA.meiden dat veel mensen denken dat ze kanker heeft. Hoe reageerden de mensen op dat interview? “Het is echt heel bizar”, vertelt Veronique als we haar bellen. “Meisjes die ook alopecia hebben, of het juist niet hebben, zeggen dat ze door mij meer van zichzelf zijn gaan houden. Dat is heel tof. Ik had natuurlijk wel verwacht dat er reacties zouden komen, maar niet in deze mate.”

Inspiratie voor velen

Ze wilde met haar verhaal anderen inspireren. “Zoveel mensen denken dat het kanker is. Met de interviews wilde ik het tegendeel bewijzen.” Dat is gelukt. “Ik heb een kaartje gekregen met fanmail, en een ander meisje dat ook alopecia heeft, koos er – door mij –  voor om haar laatste plukken van haar hoofd te halen. Dus dat is wel een heel mooi compliment.”

Nieuwe pruik

Dat Veronique positief in het leven staat en ‘gewend’ is aan haar ziekte, is duidelijk. Toch mist ze nog iets in haar leven. Namelijk een nieuwe pruik, van écht haar. “Maar dat is moeilijk. Ik zit bij een verzekering met de een na hoogste premie. Ik ben zo kneitergoed verzekerd, dat ik al mijn botten kan breken en dan wordt het nóg vergoed.” Maar met pruiken is dat een ander verhaal. “Pruiken worden in de basis met € 436,00 vergoed, met € 150,00 aanvullend. Dan kom je dus uit op € 586,00. Een nieuwe pruik kost tussen de € 2500 – € 5000. Maar als ik wil overstappen naar een verzekering die het volledig vergoed, mag dat niet, omdat ze weten dat ik voor die pruik ga.”

Lees ook
Veronique Pardoen (25) werd zomaar kaal: ‘Mensen denken dat ik kanker heb’

Overstappen naar andere verzekering

Dus geen enkele verzekering kan haar helpen? “Jawel, sommige vinden dat oké. Maar dan betaal je meer dan € 200,00 per maand aan toeslagen. Dus als ik wil overstappen, is dat niet gunstig, omdat ik dan veel meer betaal dan dat ik uiteindelijk vergoed krijg. En waar ik nu zit wordt juist te weinig vergoed. Het is heel krom. Het bizarre is dat je naar elke basisverzekering mag overstappen, maar aanvullend niet, omdat je een medische verklaring hebt.”

Pruik van echt haar

Veroniques eerste pruik was van synthetisch haar, maar ze was daar niet tevreden over. “Ik heb er een hekel aan. Die pruiken zijn al na twee, drie maanden afgeschreven, maar daar betaal je € 1500,00 voor. Je kunt zes keer per jaar een synthethische pruik kopen, maar dat is gewoon te duur. Tja, breek me de bek niet open.” Ze heeft momenteel een leenpruik. Die kan ze niet eeuwig gebruiken, dus ze wil graag zelf een pruik van écht haar. “Die gaat ook maar een jaar mee, maar dan ben ik uiteindelijk wel goedkoper uit. Het is alleen in één keer zo’n investering. Daar heb ik het geld niet voor.”

View this post on Instagram

De functie van wenkbrauwen, tja dat is wel iets wat ik heel erg heb onderschat. Uiteraard is het bedoeld om geen regen en zweet in je ogen te laten druppelen maar de uitdrukking in je gezicht is weg zodra je wenkbrauwen uitvallen. _ Dit is toch wel iets waar ik me de afgelopen maanden erg onzeker over heb gevoeld. _ Maaarrrr gisteren heb ik, na 9 maanden, mijn wenkbrauwen laten tattooeren!! OMG hoe blij kan je zijn??!! _ Nooit meer schrikken als je in de ochtend in de spiegel kijkt, nooit meer tekenen, nooit meer kijken of ze wel recht zitten, nooit meer verbaasd of arrogant kijken zonder bewust verbaasd of arrogant te kijken!! _ #datispechhaarweg #alopecia #baldie #microblading #wenkies #eyebrows #wenkbrauwen #tattoo #hairloss #alopeciaawareness #alopeciaareata

A post shared by V E R O N I Q U E 🤗 (@veroniquepardoen) on

Crowdfunding

Ze staat met haar rug tegen de muur. “Ik heb vanochtend mijn wenkbrauwen laten tatoeëren. Hartstikke mooi, maar ook dat wordt niet vergoed. Ik ben € 400,00 kwijt. Ik heb dan nog de mazzel dat ik het voor mijn verjaardag kreeg. Het klinkt heel oneerbiedig, maar ze houden geen rekening met mijn ziekte.” Om zichzelf – en anderen – te helpen, is Veronique een crowdfunding gestart. “Voor in ieder geval een nieuwe pruik, van écht haar. Als dat goed gaat en er wordt meer opgehaald, dan ga ik ermee door, zodat ik niet alleen mezelf heb geholpen.” Voor nu heeft ze in ieder geval een tip voor mensen die met dezelfde ziekte kampen. “Schaam je niet, praat erover en stop het vooral niet weg.”

Mocht je Veronique willen helpen aan een nieuwe pruik, kun je hier doneren.

Benieuwd naar het hele verhaal van Veronique? Bekijk dan de video hierboven óf lees het interview met LINDA.meiden via Blendle (€).

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | INTERVIEW | ALLES OVER LINDA.

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Danielle van BeijnenDanielle van Beijnen

Beste Veronique,Respect voor jou en je verhaal.Ik ben ook alopecea patiënt en draag haarwerken van écht én synthetisch haar. Óók ben ik leverancier van haarwerken en een synthetisch haarwerk van €1500?? Daar heb je er bijna een voor van echt haar. Mijn advies: ga op zoek naar een goede leverancier die t vel niet over je oren trekt...

Louisa BuitenhekLouisa Buitenhek

Beste Veronique en LINDA, Wat ontzettend goed dat jullie hier aandacht aan blijven besteden! En laten we eerlijk zijn: wat is het toch belachelijk dat je door de verzekeringsmaatschappijen niet meer als mens gezien wordt, maar meer als een problematisch geval die een pruik nodig heeft! Dit jaar heb ik besloten mijn haar te gaan doneren. Het eerste doel was De Haarstichting, zoals zo veel mensen doen, maar nu ik jouw verhaal lees zou ik veel liever mijn haar aan jou doneren. Nu snap ik dat dat nog niet meteen een pruik is, Geld is zeker ook heel belangrijk om de mensen te kunnen betalen die de pruiken maken. Aan 2500-5000 euro kan ik je niet helpen, maar misschien kan ik wel mijn steentje bijdragen door je alvast het haar te geven wat je nodig hebt.Groetjes Louisa

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser