Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Jacob-Willem is christelijk en uit de kast: 'Geloven en gay zijn gaat juist wél samen'

Een kast waar je in kunt stappen en waarin je persoonlijke verhalen van LHBT’ers hoort die juist úit de kast zijn gestapt. Vandaag, op Coming-Outdag, staat die kast op een theateravond in Ede. 

| Tim van Erp

Eerder stond hij ook op het introfestival van de Christelijke Hogeschool aldaar. Wij belden met Jacob-Willem de Boer (19, foto beneden), een van de bedenkers en vertellers.

uit de kast jacob-willem de boer

Christelijk

Jacob kwam zelf driekwart jaar geleden uit de kast. De weg naar dat moment toe was lang. “Daarom vertel ik mijn verhaal, in een audiofragment in die kast. Ik wil dat andere mensen niet die hele weg af hoeven leggen, niet door hetzelfde heen hoeven te gaan als ik.” Jacob is zelf christelijk. “Daarom heb ik zelf ook zo geworsteld. Puur omdat mij als kind was geleerd dat homoseksualiteit slecht is.”

‘Afkeer van mezelf’

“Ik nam dat klakkeloos over; en daardoor ontwikkelde ik een afkeer van mezelf zonder dat ik dat doorhad”, vervolgt hij. “Daarom hield ik het lang verborgen, want ik wist op mijn veertiende al wel dat ik op jongens viel. Mijn enige uitvalsbasis was bidden. Ik was boos op het geloof: waarom ben ik nou gay? Waarom moet het mij zo moeilijk gemaakt worden?”

Lees ook
Homoseksualiteit binnen de islam: kan dat?

Omkeerpunt

Het geloof “zat me in de weg”, vertelt Jacob-Willem. Maar er volgde een omslag toen hij besloot te onderzoeken hoe het wél kan: LHBT’er zijn in het christendom. “Nu weet ik dat de Bijbel homo’s helemaal niet afkeurt. Gay zijn en geloven gaat juist wel samen. God heeft iedereen lief. Er staat niets in de Bijbel over mannen die van mannen houden, of over het homohuwelijk.” De Bijbel stelt wel dat het een ‘gruwel in Gods ogen is dat een man met een man slaapt’. Hoe Jacob-Willem dat ziet? “Dat moet je in context zien. Dit gaat om pure lust, waar geen liefde bij komt kijken. De Bijbel zegt helaas niks over de combinatie tussen liefde en sex. Wat ik ervaar voor een jongen is liefde. Dat kan niemand tegenhouden.”

Uit de kast

Toen Jacob-Willem uit de kast kwam, waren zijn ouders zijn “grootste barrière”, vertelt hij. “Ik wilde hen geen pijn doen, maar ik wist ook dat ik mezelf zou moeten kunnen zijn.” Niet uit de kast komen was dus geen optie. “Makkelijk vinden mijn ouders het niet, maar zij houden heel veel van me. Ze leren nu hoe zij als ouders van een LHBT’er om moeten gaan met hun geloof. Ik vind het heel jammer als gelovige ouders dat niet willen doen, het bij voorbaat al niet proberen te omarmen – dat maakt het zoveel moeilijker voor henzelf en voor hun kind. Ze realiseren zich niet dat het kind er niets aan kan doen.”

Lieve reacties

De reacties op Jacob-Willems eigen coming-out waren “volledig positief”, en dat geldt ook voor alle commentaren op de kast waarin hij zijn verhaal vertelt. “Ik vond het wel spannend, maar op deze school is iedereen heel lief voor elkaar. Mensen waren voor verrast: ze vonden het naar voor ons, dat in de kast zitten zo moeilijk is. Ik denk wel dat onze verhalen mensen de ogen kunnen openen, dus ik hoop dat de kast op nog meer plekken zal komen te staan.”

Lees ook
Uit huis gezet omdat hij gay is: Allard (21) vertelt zijn verhaal in ‘Lekker Laat!’

NIEUWS | L'HOMO. | INTERVIEW | JIJ VERTELT

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Leuk die kerstboom, maar op deze manier haal je de kerst pas écht in huis
Advertorial

Leuk die kerstboom, maar op deze manier haal je de kerst pas écht in huis

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat alles meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser