Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Trendwatcher over 2018: 'Dit jaar krijgen we een meningenmoeheid'

Trendwatcher over 2018: 'Dit jaar krijgen we een meningenmoeheid'

Wat ging het weer snel: 2017 zit er alweer op. Daarom blikken wij terug, maar óók vooruit. Met twee trendwatchers bespraken wij hun verwachtingen voor 2018.

| Tim van Erp

Gisteren deden we dat met Adjiedj Bakas, vandaag met Lieke Lamb (44, foto boven).

Lees ook
Trendwatcher blikt vooruit op 2018: ‘Door #MeToo komt er een overdreven flirtangst

Nieuwe vriend
Lieke richt zich in haar werk vooral op trends in de techwereld. Haar eerste voorspelling voor wat groot gaat worden in 2018, is dan ook van technologische aard. “Frobots – robots die jouw vriend zijn – worden enorm”, stelt ze. “Onbewust maken we daar nu ook al gebruik van; bijvoorbeeld als je computer ‘onthoudt’ naar wat voor schoenen of restaurant je online hebt gezocht. Maar die systemen zullen steeds beter weten wie jij bent en wat je wil en jou in toenemende mate begeleiden bij belangrijke beslissingen.”

Cybercriminaliteit stijgt
Wat Lieke een zorgwekkende trend vindt, is de cyberoorlog waarvan ze verwacht dat die dit jaar grotere proporties aan gaat nemen. “We gaan steeds meer online, delen steeds meer info, en als cybercrimineel ben je wel gek als je daar niks mee doet”, zegt ze. “Wij als consumenten hebben vaak nog helemaal niet door hoe alles precies in zijn werk gaat, maar computers kunnen tegenwoordig zo goed rekenen dat traditionele versleuteling criminelen niet meer tegenhoudt.”

Bitcoins en aanverwanten
In 2017 hebben we de Bitcoin naar ongekende hoogtes zien stijgen, en ondanks de enorme daling die de munt in december maakte (waarna hij trouwens weer opkrabbelde), verwacht Lieke dat de zogeheten cryptocurrencies (digitale munteenheden) dit jaar nog groter worden. “De techniek erachter is hartstikke mooi, maar ergens is het ook eng, want zo’n munt is helemaal niks tastbaars”, zegt ze. “In 2018 zul je zien dat meerdere grote bedrijven hun eigen digitale munt beginnen, waar werknemers bijvoorbeeld producten mee kunnen kopen.”

Lees ook
Dit is wat je moet weten als je nu (nog) op de Bitcoinboot wilt stappen

Duurzame mode
En wat kunnen we verwachten op het gebied van mode? “Daar wordt duurzaamheid heel groot”, voorspelt Lieke. “Het stoffige imago dat duurzame kleding eigenlijk altijd had, is daar nu van af. Het concept wordt een beetje ‘geinig met weinig’: rustige ontwerpen, maar wel met een gekke twist.” Die duurzaamheidstrend werpt ook een probleem op: “Je weet vaak niet wat écht duurzaam is als je je er niet in verdiept. Dat geldt ook voor eten: mensen eten bijvoorbeeld quinoa, maar dat is ook weer milieu-onvriendelijk omdat het zo ver overgevlogen moet worden.”

Verboden
Ook wordt 2018 volgens Lieke het jaar van dingen die niet meer mogen. “Vloggers die sluikreclame maken, vuurwerk, en zo gaan er in 2018 nog veel dingen ofwel verboden worden, ofwel erg omstreden”, voorspelt ze. “Doordat ook op het gebied van eten en drinken steeds minder ‘mag’ – kijk bijvoorbeeld maar naar rood vlees – gaan we op zoek naar wat wél het beste is voor ons lijf. Ik verwacht daarom ook dat gezonde drankjes, eigenlijk alles waarbij wellness en health een rol spelen, weer groot gaan worden.”

Twitter en Facebook
Nog even terug naar de tech, want wat kunnen we verwachten van social media? “Facebook moet oppassen dat het niet door een ander platform in wordt gehaald. Het wordt steeds meer een netwerk om dingen te organiseren, maar minder populair om foto’s of teksten op te posten”, voorspelt ze. “En Twitter heeft vorig jaar een kleine opleving gehad door uit te breiden naar 280 tekens, maar daar merken we in 2018 niks meer van. Mensen laten het links liggen omdat ze klaar zijn met anderen die overal hun mening over willen geven of maar iets roepen om even in de schijnwerpers te staan. Dit jaar krijgen we een meningenmoeheid. Op een gegeven moment willen mensen feiten horen, geen opinies.”

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | TECH | DE LIJSTJES VAN 2017

Bron: LINDAnieuws | Foto: Suzanne Hanekamp

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser