interview

Trendwatcher blikt vooruit op 2018: 'Door #MeToo komt er een overdreven flirtangst'

Trendwatcher blikt vooruit op 2018: 'Door #MeToo komt er een overdreven flirtangst'

Wat ging het weer snel: 2017 zit er alweer op. Daarom blikken wij terug, maar óók vooruit. Met twee trendwatchers bespraken wij hun verwachtingen voor 2018.

| Tim van Erp

De eerste is Adjiedj Bakas (54). Hij vertelt waar je volgens hem niet aan kunt ontkomen dit jaar.

Lees ook
De lijstjes van 2017: 18 x deze video’s gingen hartstikke viral

Jaar van de hond
2018 is het Chinese jaar van de hond, en daar hangt Adjiedj een deel van zijn voorspellingen aan op. “2017 was het jaar van de haan, en kijk maar: talloze hanige mensen die de boel op z’n kop zetten. Trump, al die #MeToo-mannen…” legt hij uit. “Volgend jaar vormen we, net als honden, roedels om samen beter te overleven. Of het nou met familie is of vrienden, of collega’s, mensen kiezen hun eigen groep om zich mee terug te trekken en zijn daardoor gelukkiger.”

Flirtangst
De #MeToo-beweging van 2017 heeft nóg een gevolg voor 2018, zo verwacht Adjiedj: hij voorspelt een heersende ‘flirtangst’ op werk. “Vooral mannen zijn nu bang beschuldigd te worden van ongewenste intimiteiten. Daardoor durven ze niet meer eens te knipogen.” En vindt hij dat een goede of slechte ontwikkeling? “Ik vind dit wel een ding, want flirten is góéd. Ik vind deze trend zwaar overdreven. Ik ben zelf toen ik achttien was ook wel eens met iemand het bed ingedoken om verder te komen in mijn carrière. Een heleboel mannen en vrouwen doen dat.”

‘Draait om aandacht’
Hoe hij het dan verklaart dat zoveel mensen vorig jaar naar voren traden met hun #MeToo-verhaal, na jaren het gevoel te hebben gehad dat ze dat niet konden doen? “Het is een oorlog om aandacht”, stelt Adjiedj. “De hele beweging is bedacht door vrouwen die vonden dat er geen aandacht meer was voor vrouwenzaken. Al die aandacht ging naar andere groepen, zwarte mensen of moslims bijvoorbeeld.”

Verzetscultuur
En daarmee komt de trendwatcher terecht bij nog een voorspelling voor 2018. “Volgend jaar zijn mensen klaar met die roep om aandacht van verschillende minderheidsgroeperingen; dan verzetten ze zich ertegen. Er ontstaat dan een verzetscultuur”, verwacht hij. “Dat zag je dit jaar al met de Zwarte Pieten-discussie: mensen onttrokken zich daaraan en vierden het feest op hun eigen manier. Dat gaan we volgend jaar meer zien.”

Lees ook
20 x deze dingen uit 2017 willen we volgend jaar echt niet meer zien

 

NIEUWS | BEKEND | INTERVIEW | DE LIJSTJES VAN 2017

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser