interview

Transgender Chris (23) eerlijk over geslachtsoperatie: 'Over sex heb ik niks te klagen'

Transgender Chris (23) eerlijk over geslachtsoperatie: 'Over sex heb ik niks te klagen'

Vorige week publiceerden we de indrukwekkende foto’s die fotograaf Prins de Vos maakte van transgender Chris uit Amsterdam. Jullie reageerden massaal. Wij belden Chris.

| Kirsten Zijderveld

We vroegen hem naar zijn levensverhaal en stelden ook intieme vragen die hij openhartig beantwoordde.

Lees ook
Indrukwekkende fotoserie: deze fotograaf volgde transgenderjongen Chris

Geen jurkjes
Hoewel hij geboren werd als meisje, voelde Chris zich altijd een jongen. “Als tweejarige wilde ik al de jongensonderbroeken van mijn oudere broers aan, en sinds ik ‘nee’ kan zeggen, heb ik geen lang haar en draag ik geen jurkjes meer.” Op de basisschool werd hij gepest, omdat hij niet bij de meisjes, maar ook niet bij de jongens hoorde. Toch heeft hij om die reden nooit geprobeerd zich meer als een meisje te gedragen. “Ik ben altijd mezelf geweest en had schijt aan iedereen.”

‘Ik wilde geen borsten krijgen’
Toen Chris tien jaar was zag hij op televisie een programma met transgenders, waardoor hij wist dat hormonen en operaties mogelijk waren. “Ik heb er nooit met iemand over kunnen praten. Dat werd steeds moeilijker naarmate ik ouder werd. Ik wilde geen borsten, omdat ik altijd het gevoel had dat ik een baard moest krijgen.” Tot aan de puberteit vertelde Chris niemand over zijn gevoelens. “Door mijn korte haar werd ik weleens uitgescholden voor lesbo. Dat deed dan dubbel pijn.”

Niet ongesteld
Zijn ouders dachten dat het een fase was. Ook hen durfde Chris niets te zeggen, omdat ze zo blij waren met een dochter – Chris heeft drie oudere broers. Op zijn veertiende besloot hij er toch voor uit te komen. “Dat was een enorme opluchting.” Zijn transitie begon met puberteitsremmers, waardoor zijn borsten niet verder groeiden en hij niet ongesteld werd. Op zijn zestiende kreeg hij mannelijke hormonen en op zijn achttiende werden zijn borstweefsel en melkklieren verwijderd. Toen hij eenentwintig was, werden zijn baarmoeder en eierstokken verwijderd.

‘Niet veel transmannen willen geslachtsoperatie’
Vorig jaar heeft Chris ook een geslachtsoperatie gehad. “Niet veel transmannen willen dat. Velen vinden het oké hoe ze zijn, en het is risicovol: je kunt het gevoel in je geslachtsorganen verliezen. Ook kunnen er complicaties optreden tijdens de operatie. Maar ik voelde vanaf mijn tweede al dat die operatie er moest komen.” Een jaar geleden is het eerste deel van de operatie uitgevoerd: er is huid weggenomen uit z’n zij en dat is op de plek van de penis geplaatst. Van de schaamlippen zijn ballen gemaakt. Een half jaar later is er ook een plasbuis gemaakt.

‘Niks te klagen’
En hoe het dan nu werkt daar beneden? Chris vertelt er heel open over. “Ik ben heel erg tevreden met het resultaat. Ik ga ook gewoon naar de sauna, niemand die er raar naar kijkt of vragen stelt. Ik heb geen gevoel in de penis zelf, maar de huid eromheen wel en ik kan wel klaarkomen. Dat is beter dan de verwachtingen die ik had, dus op seksueel vlak heb ik niks te klagen. Een erectie krijgen kan alleen niet, daar is een operatie voor nodig en daar heb ik geen geld voor.”

Lees ook
Ana Paula (34) werd als transgender gediscrimineerd bij het solliciteren

Brutaal
Chris is allesbehalve preuts (hij staat ook gewoon naakt op de foto, kijk hier maar), maar hij vertelt dat er wel heel brutale mensen zijn die hem doodleuk vragen ‘of alles wel werkt’. “En dat zijn dan mensen die me net niet goed genoeg kennen. Ik vind dat een rare vraag, dus dan geef ik meestal ook een raar antwoord.”

‘Zó’n verschil met vroeger’
Of Chris blij is met hoe hij nu is? “Het is wel gek, want voorheen wist ik dat er altijd nog verandering mogelijk was. Nu is het wat het is en daar moet ik het de rest van mijn leven mee doen. Daar heb ik het wel moeilijk mee gehad. Maar het is zó’n verschil met vroeger, toen ik huilend onder de douche stond. Nu is alles superfijn en voel ik me helemaal chill.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Prins de Vos

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser