Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Steeds meer kinderen hebben gehoorschade: zo voorkom je dat bij jouw kind

Steeds meer kinderen hebben gehoorschade: zo voorkom je dat bij jouw kind

Een op de zeven kinderen van rond de tien jaar heeft gehoorschade. Een schrikbarend hoog getal, vindt ook Saskia Kloet (38), programmamanager gezond gehoor bij de Hoorstichting. 

| Marlie van Zoggel

We belden haar op voor tips om te voorkomen dat jouw kind gehoorschade oploopt.

Lees ook
‘Schokkend’: steeds meer kinderen hebben gehoorschade door muziek via koptelefoon

1. Stel een volumebegrenzer in

Saskia: “Een volumebegrenzer zorgt ervoor dat het geluid van de telefoon niet boven de 85 decibel komt. Sinds 2013 wordt iedere telefoon, tablet en computer standaard uitgerust met zo’n volumebegrenzer. Heb je oudere apparaten in huis? Zorg dan dat het volumebalkje nooit verder dan twee derde van het maximum komt.”

2. Verkies een goede koptelefoon boven in-ear oordopjes

“Een ‘goede’ koptelefoon is er een die het oor helemaal bedekt. Het oor wordt zo afgesloten van omgevingsgeluid. Je zoon of dochter zal dus minder geneigd zijn om het volume hoger te zetten als er bijvoorbeeld net iemand langsloopt met een stofzuiger. Bovendien zit een koptelefoon ook wat verder van het binnenoor, wat de kans op gehoorschade vermindert.”

3. Las hoorpauzes in

Net als de ogen heeft ook het gehoor af en toe rust nodig. Voorkom dat je kind voor lange tijd wordt blootgesteld aan harde geluiden. Hoe vaak zo’n pauzes nodig is, is afhankelijk van de duur en het volume van geluid, maar ieder halfuur is een goed uitgangspunt. Even de muziek uit en naar buiten.”

4. Test het gehoor

Een slecht luisterend kind betekent natuurlijk niet direct dat hij of zij je ook echt niet hoort. Toch zijn er verschillende signalen waar je als ouder op kan letten om gehoorschade te herkennen: merk je dat het volume steeds vol open staat als je na het spelen de tablet pakt? Of moet je iedere zin luid en duidelijk uitspreken om te worden verstaan? Dan kan een testje geen kwaad. De Hoorstichting (onderdeel van VeiligheidNL) ontwikkelde een online test speciaal voor kinderen. Extra voorzorgsmaatregelen kunnen overigens geen kwaad, gehoorschade door hard geluid is per definitie onherstelbaar.

Saskia Kloet, programmanager Gezond Gehoor:

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser