Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Waarom het belangrijk is om je goed voor te bereiden op je zwangerschap (en hoe je dat doet)

Wanneer vrouwen proberen om zwanger te worden, houden ze dat vaak voor zichzelf. Ditha Kaarls-Tschin is oprichter van de website 12maandenzwanger.nl, en wil daarmee vrouwen informeren over de voorbereidingen op een zwangerschap.

| Marloes van Wijnen

Ze is van mening dat we juist moeten nadenken over het proces van zwanger worden, omdat we daar amper over praten, maar er nog wel veel uit te halen valt.

Vragen over de voorbereiding

Volgens Kaarls-Tschin (51) willen veel vrouwen niet dat mensen medelijden met ze hebben als het maar niet lukt. Daarom houden ze hun lippen stijf op elkaar over de (eindeloze) pogingen die soms nodig zijn om zwanger te worden. Dat terwijl ze misschien wel talloze vragen hebben. Bijvoorbeeld over hoe ze hun kansen kunnen vergroten om zwanger te worden, en hoe ze dat zo gezond mogelijk kunnen doen. “Belangrijke eerste stappen in de richting van het ouderschap”, vindt Kaarls-Tschin.

Langer dan negen maanden zwanger

“Een zwangerschap begint niet pas bij het moment waarop je zwanger bent, maar al maanden daarvoor. Eigenlijk al vanaf het moment dat jij en je partner overwegen om aan kinderen te beginnen.” Vandaar ook de naam 12maandenzwanger. “In je hoofd ben je veel langer dan negen maanden zwanger.” Om te benadrukken hoe belangrijk deze voorbereidende maanden zijn, besloot Kaarls-Tschin (in samenwerking met TNO) een platform te lanceren waar jong volwassenen terecht kunnen met al hun vragen. “We proberen ouders in spé duidelijk te maken dat ze wel degelijk iets kunnen doen om de kans te vergroten dat ze snel en gezond zwanger worden.”

Tips over zwangerschap

Op de website geven deskundigen advies in de vorm van tips. “Tips die goed zijn voor jezelf, voor het zwanger worden, maar ook voor je kind”, aldus Kaarls-Tschin. Gepromoveerd onderzoeker Marjolein Poels (32), een van de preconceptiezorgdeskundigen die meewerkt aan de website én zelf ook zwanger, legt uit om wat voor tips het gaat en verzekert ons: ze zijn absoluut niet alleen voor de vrouw.

Wat kun je doen…

1. … om sneller zwanger te worden?
Vrouw: De belangrijkste tip die Poels vrouwen wil meegeven, is om fit de zwangerschap in te gaan. “Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar een goede voeding en veel bewegen is belangrijk. Zorg dat je op een gezond gewicht bent voordat je zwanger wordt, want als er eenmaal een baby in je buik groeit, is afvallen geen optie meer. Dan heeft de baby alle voedingsstoffen nodig. En overgewicht kan nare risico’s met zich meebrengen.”
Man: Maar ook de man kan de zwangerschap bespoedigen als hij gezond leeft. “Wat veel mensen niet weten, is dat ook mannen beter kunnen stoppen met roken als een stel zwanger wil worden. Roken vermindert namelijk de kwaliteit van de sperma, en dan kan het weleens lang duren.”

2. … om een gezonde zwangerschap te doorlopen?
Vrouw: “Een gezonde zwangerschap begint bij jezelf. Alles wat jij eet en onderneemt heeft invloed op de baby. Een uiterst gezond leven is dus ook tijdens de zwangerschap belangrijk.” Aan vrouwen die het lastig vinden om constant gezond te leven en maandenlang geen alcohol te drinken, adviseert ze: “Bedenk dat je het niet alleen voor je kind doet, maar ook voor jezelf. Het gevoel dat jij er alles aan hebt gedaan om risico’s te voorkomen, is het fijnste gevoel dat je kunt hebben als (aanstaande) moeder.”
Man: “Veel mensen denken dat tijdens de zwangerschap de rol van de man even is uitgeschakeld, maar niets is minder waar. Het behouden van de gezonde levensstijl, óók door hem, is in die periode van groot belang. Zo kan de man zijn partner ondersteunen door zelf gezond mee te leven en stress te vermijden.”

3. … om een gezond kind op de wereld te zetten?
Vrouw: Een tip die volgens Poels zeer effectief is voor het krijgen van een gezond kind, is het op tijd beginnen met het slikken van foliumzuur. “Het is belangrijk om te zorgen dat er voldoende foliumzuur aanwezig is in je lichaam als je begint met het proberen om zwanger te worden. Ik adviseer vrouwen altijd om tenminste vier weken van tevoren te beginnen met slikken óf zodra ze stoppen met de anticonceptiepil. Je bent dan al gewend om dagelijks een pilletje te slikken, dus de overgang is makkelijk en het zorgt voor de optimale groei van je kind als je eenmaal zwanger raakt.”
Man: Tijdens en na de zwangerschap neigen mannen snel weer terug te vallen in hun oude gewoontes – bijvoorbeeld roken – terwijl het juist zo belangrijk is om door te zetten wanneer het kind eenmaal geboren is. We weten het allemaal, maar vergeten het nog weleens: meeroken is bijna net zo schadelijk.”

4. … als het allemaal tegen lijkt te zitten?
Vrouw en man: Tot slot wil Poels zowel vrouwen als mannen meegeven dat ze niet moeten schromen om aan te kloppen bij de verloskundige of huisarts als het maar niet wil lukken. “Uit onderzoek is gebleken dat stellen het gevoel hebben eerst een jaar te moeten proberen, voordat ze aan de bel mogen trekken, maar dat is absoluut niet zo. Soms kan een simpel advies al effect hebben, en als je daar pas na een jaar achterkomt, is dat zonde.”

Lees ook
Kinderwensconsulent en vruchtbaarheidsexpert: ‘Zwanger worden? Leef dan gezond’

Meer tips over welke voorbereidingen je kunt treffen voor je zwangerschap? Op 12maandenzwanger.nl worden al je vragen beantwoord.

VIDEO'S | NIEUWS | KINDEREN | INTERVIEW

Bron: 12maandenzwanger.nl | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser