Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Susanne (39) lost slaapproblemen bij baby's op: 'Je moet de jetlag uit de baarmoeder omzetten'

Susanne (39) lost slaapproblemen bij baby's op: 'Je moet de jetlag uit de baarmoeder omzetten'

Acht jaar geleden zat Susanne Willekes (rechts op de foto) nog met de handen in het haar vanwege het hardnekkige slaapprobleem van haar zoontje. Nu heeft ze daar als kinderslaapcoach een boek over geschreven.

| Boris Lemereis

Susanne: “Slapen is een aangeleerde vaardigheid.”

Lees ook
Noah (4) heeft een unieke slaapstoornis en dat heeft grote impact op zijn ouders

Wanhopig
Van wanhopige ouder naar kinderslaapcoach: het is nogal een stap. Want wanhopig, dat was Susanne absoluut. “Als je kind slecht slaapt heeft dat weerslag op jouw eigen slaapritme, en daarmee op je hele leven. Je bent fysiek en mentaal uitgeput, waardoor ook je relatie onder druk komt te staan en je minder goed functioneert op je werk. Ik had geen energie meer om met mensen af te spreken.”

Rust teruggeven
Haar heftige ervaring en haar voorliefde voor kinderen hebben Susanne ertoe gebracht om haar huidige werk te gaan doen. Dankzij een opleiding in Amerika is ze de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach in Nederland. “Ik wil al die slapeloze en radeloze ouders hun rust en slaap teruggeven.”

Jetlag uit de baarmoeder
Een belangrijke les: slapen is een aangeleerde vaardigheid. “Uiteraard is het een natuurlijk proces, maar het is wel iets waar je als ouders richting aan moet geven. Je moet die jetlag uit de baarmoeder omzetten in een ritme.”

Dag en nacht
Hoe je dat doet? “Bijvoorbeeld door een duidelijk dag- en nachtritme te creëren. Laat weten wanneer je opstaat en de dag begint. Doe de gordijnen open en het licht aan. Bij het slapengaan dim je de lichten juist, en laat je het duidelijk nacht worden.” Het is handig om dat ritme enigszins constant te houden. “Een kind vaart wel bij voorspelbaarheid.”

Associatie
Ook is het belangrijk dat je als ouder voorkomt dat er een situatie ontstaat waarbij jij geassocieerd wordt met slapen, zegt Susanne. “Denk bijvoorbeeld aan kinderen die in slaap gewiegd moeten worden, die voeding nodig hebben om te kunnen slapen, of die alleen bij hun ouders in bed slapen.” In haar coachingspraktijk probeert Susanne die patronen te doorbreken.

Goed ouderschap
Natuurlijk verschilt het ook per kind. “Een baby kan bijvoorbeeld erg temperamentvol of sensitief zijn, of medisch onderliggende redenen hebben om slecht te slapen. Doorslapen van een kind wordt nog te vaak gezien als een symbool van goed ouderschap, terwijl er veel meer onderliggende factoren kunnen zijn.”

Ondersteboven hangen
En de situatie met haar eigen zoon? Susanne: “Na anderhalf jaar is het goedgekomen met zijn slaapritme. Nu kan je hem bij wijze van spreken ondersteboven houden terwijl hij slaapt, en hij wordt nog niet wakker. Bij mijn andere twee (nu 2 en 5 jaar) ging het zonder problemen vanaf de geboorte goed. Dat laat ook weer zien hoeveel het per kind kan verschillen.”

De andere lessen van Susanne lezen? Het boek Slaap! is hier verkrijgbaar.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Susanne Willekes

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser