interview

Studentenarts: '7 tot 8 procent studenten denkt weleens aan zelfmoord'

Studentenarts: '7 tot 8 procent studenten denkt weleens aan zelfmoord'

Zelfmoord is een van de voornaamste doodsoorzaken onder studenten, meldt Bureau Studentenartsen in Amsterdam. Het bureau maakte een handleiding om zelfmoordneigingen bij studenten beter te herkennen.

| Boris Lemereis

LINDAnieuws belde met initiatiefnemer Peter Vonk, tevens huisarts bij Bureau Studentenartsen.

Lees ook
Emmy overleefde haar zelfmoordpoging: ‘Ik zag mezelf niet meer oud worden’

Hoe hoog is het percentage zelfmoorden onder studenten?
“Dat weten we niet precies, omdat de exacte cijfers niet worden bijgehouden. Wat we wel weten, is dat het aantal studenten met gedachten over zelfmoord relatief hoog is. Jaarlijks sturen wij een vragenlijst met vragen over de gezondheid van studenten. Daar komt uit naar voren dat 7 tot 8 procent van de studenten in Amsterdam weleens aan zelfmoord denkt. Vorig jaar vulden ruim vijfduizend mensen de vragenlijst in. Als het percentage representatief is voor alle honderdduizend studenten in Amsterdam, betekent dat dat achtduizend studenten weleens aan zelfmoord denken. Het aantal studenten dat een poging heeft gedaan, of op het randje daarvan heeft gestaan, is 1,7 procent.”

Waar komt dat relatief hoge percentage vandaan?
“We weten al heel lang dat studenten hun gezondheid in vergelijking met werkende jongeren slechter rapporteren. Dat heeft ook te maken met de levensfase en de leefsituatie van deze groep. Mensen komen van een dorp naar de grote stad met alle uitdagingen en mogelijkheden die daarbij horen. Ze maken zich los van het ouderlijk milieu, krijgen nieuwe relaties en krijgen in grotere mate te maken met alcohol en drugs. En het allerbelangrijkst: structuur ontbreekt vaak. Studenten kunnen rustig een maand van de universiteit wegblijven, zonder dat iemand daar iets van merkt.”

Is de universiteit dan wel de juiste plek om een depressie te signaleren?
“Het is niet makkelijk. Als mensen niet komen en niet piepen, is het inderdaad moeilijk te signaleren. Maar er is altijd wel een werkgroep waarbij het opvalt als iemand afwezig is. Medestudenten hebben vaak ook een goed beeld van hoe iemand zich voelt. We weten dat de drempel om hulp te zoeken hoog ligt. Als je depressief bent, is het lastig om zelf de telefoon te pakken of naar de huisarts te gaan. Juist daarom hebben we die andere mensen nodig: studenten, studieadviseurs of docenten. Zij kunnen de student met suïcidale neigingen bij de arm pakken en vragen hoe het gaat.”

Gaat de handleiding daarbij helpen?
“Het is goed dat er over dit onderwerp wordt nagedacht en dat er aandacht voor is. Er bleek, in ieder geval bij de Amsterdamse universiteiten en hogescholen, geen suïcideprotocol te zijn. Suïcide is iets wat je maar één keer kunt doen. Terwijl er met hulp een zeer goede kans is dat het weer beter gaat. We hebben in één A4’tje samengevat hoe je studenten met suïciderisico kunt signaleren en wat de vervolgstappen zijn. Het protocol hebben we naar alle universiteiten en hogescholen in Nederland gestuurd. Wij denken heus niet dat we het ei van Columbus hebben gevonden, of dat we alles kunnen dichttimmeren. Maar als we hiermee al één of een klein aantal mensen kunnen redden, is het goud waard.”

Zelfmoord? Praat erover. Bel telefoonnummer 0900-0113 of kijk op www.113Online.nl

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser