Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Simone (30) heeft een relatie met twee mannen: 'Ik help mijn partners bij het klaarmaken voor hun dates'

Simone (30) heeft een relatie met twee mannen: 'Ik help mijn partners bij het klaarmaken voor hun dates'

Deze week wordt in Wenen voor de tweede keer een congres gehouden over polyamorie; voor stellen met een relatie die uit meer dan twee personen bestaat.

| Gaby Boterkooper

Wij spraken Simone (30) die een relatie heeft met twee mannen.

Lees ook
Canada veroordeelt sekteleiders die zich schuldig maakten aan polygamie

Polyamorie
Simone is bijna tien jaar samen met haar eerste vriend. Zes jaar geleden hebben zij samen besloten om polyamoureus te leven. Sinds anderhalf jaar heeft Simone dan ook een relatie met een andere man en heeft haar vriend een tweede vriendin. “Mijn vriend zei op een gegeven moment dat hij het lastig vond om monogaam te blijven. Hij wilde bij vriendinnen niet begrensd zijn als hij meer voor ze voelde dan alleen een platonische vriendschap. Toen we er over gesproken hadden was de keuze: of stoppen met de relatie of kijken of we ‘m open kunnen gooien.”

Daten
“Ik woon momenteel bij de man met wie ik het langst een relatie heb, maar probeer mijn tijd goed te verdelen. Beide relaties zijn even belangrijk voor mij. De vriend met wie ik sinds anderhalf jaar samen ben heeft momenteel geen andere relatie, maar date wel. Over zo’n date mag ik na afloop alles vragen, want daar zijn we altijd open en eerlijk over.”

‘Je gunt elkaar alles’
“Als je voorbij het stadium van jaloezie bent, merk je dat je de persoon om wie je zoveel geeft echt alles gunt. Dus als iemand gaat daten is het leuk om te weten wat voor vrouw het is. Je raakt dan vanzelf betrokken. Ik help mijn partners bijvoorbeeld regelmatig met het uitzoeken van een outfit als ze op date gaan.”

Acceptatie
Helaas zijn de enige personen in Simones omgeving die haar relatie niet accepteren haar ouders. “Zij vinden het totaal niet oké. Het gaat er bij hen niet in dat je zo’n intimiteit met meerdere mensen kunt delen, dus we spreken er niet over.” Gelukkig wordt het door de rest van haar omgeving wél geaccepteerd. “Mijn zussen vonden het in eerste instantie wel raar, maar de ene vond het uiteindelijk prima omdat ze zag dat ik er gelukkig van werd. Mijn vrienden hebben er allemaal supergoed op gereageerd en op mijn nieuwe werk ben ik vanaf het begin al open geweest. Daar heeft niemand er eigenlijk een probleem mee gehad.”

Toekomst
Momenteel is het niet toegestaan om met meer dan één partner te trouwen en dat is niet het enige punt waarop de wetgeving botst met polyamorie. “Toen ik monogaam was, wilde ik eigenlijk al nooit trouwen, dus ik weet niet of ik dat nu wel zou willen. Ik weet wat de ander voor me betekent, dus ik hoef dit niet per se voor anderen te bevestigen. Ook heb ik niet per se een kinderwens, maar het zou gaaf zijn als deze er wél was, we het kind met z’n drieën kunnen opvoeden.” Voor Simone is de wetgeving nu dus nog geen probleem, maar voor polyamoureuze stellen die kinderen hebben of willen óf willen trouwen is dit wel een struikelblok.

Stichting Polyamorie Nederland
Isabeau Jensen, zelf in een relatie met twee mannen, is voorzitter van Stichting Polyamorie Nederland. Naast ‘het bevorderen van het delen van informatie, kennis en ervaring op het gebied van (meervoudige) liefdesrelaties en het bieden van de mogelijkheid gelijkgestemden te ontmoeten’ streeft de stichting ook naar ‘meer acceptatie van polyamorie in de samenleving en politiek’.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser