interview

Door foutje bij de bevalling kampt Sharon nu al jaren met een darmverzakking

Door foutje bij de bevalling kampt Sharon nu al jaren met een darmverzakking

Sharons (31) bekken is veel te smal, maar dat werd pas tijdens haar bevalling ontdekt. Te laat. Daardoor moesten haar beide zoons via een spoedkeizersnede worden gehaald. 

| Maaike van de Graaf

Als gevolg van het vele persen tijdens de bevalling, kampt Sharon al jaren met een darmverzakking.

Lees ook
Hierom pleiten deze gynaecologen voor een echo bij tien centimeter ontsluiting

Echo bij tien centimeter ontsluiting
Veel vrouwen hebben onnodig last van moeizame keizersnedes en bekkenbodemklachten na de bevalling, omdat van tevoren moeilijk is vast te stellen of het hoofd van de baby wel door het bekken past. Een echo bij tien centimeter ontsluiting zou volgens gynaecologen van het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) de oplossing kunnen zijn. Sharon had graag zo’n echo gehad.

Spoedkeizersnede
Acht jaar geleden beviel Sharon van haar eerste zoon, Job. Na 2,5 uur persen zagen de gynaecologen nog steeds geen hoofdje, waarna ze besloten een echo te maken. Haar bekken bleek te smal en een spoedkeizersnede volgde. “Ik was blij dat ze besloten een keizersnede te doen, ik kon niet meer”, vertelt zij. Helaas had ze tijdens de weeën al een ruggenprik gehad die niet aansloeg. Nog een keer prikken bracht te veel risico’s met zich mee, waardoor Sharon de hele keizersnede heeft gevoeld. “Maar ik was allang blij dat ik Job op een gegeven moment hoorde huilen.”

De tweede bevalling
Twee jaar later was Sharon zwanger van haar tweede zoon en gaf ze al voor de bevalling aan graag een keizersnede te willen. Dit was volgens de artsen niet nodig. “Ik zag op tegen de bevalling, ik wilde heel graag een keizersnede maar wist dat ik het eerst zelf moest doen. Ik begon met volle moed aan de bevalling, maar voelde al snel dat het niet ging lukken.” Bij de tweede bevalling heeft Sharon ook eerst 2,5 uur geperst, voordat de gynaecologen een echo maakten. Dit keer bleek opnieuw een natuurlijke bevalling niet te kunnen en er volgde een spoedkeizersnede.

Job en Thijs
Job (8) en Thijs (6) zijn gelukkig beiden gezond ter wereld gekomen, maar toch baalt Sharon dat ze niet eerder een echo heeft gekregen. “Daar kan ik soms nog boos om worden. Ik voelde me totaal niet gehoord tijdens de bevalling.”

Sharon met haar zoons Job en Thijs.

Sharon Kippers

Darmverzakking
“Door het vele persen zijn mijn darmen verzakt, waardoor ik niet via de normale weg kan ontlasten. Pas na zes jaar gaven de artsen toe dat de darmverzakking een gevolg is van het vele persen tijdens de bevalling.” In januari wordt Sharon geopereerd.

Luister naar je gevoel
Sharon is blij dat er nu eindelijk een doorbraak is met de echo. “Op die manier blijft andere vrouwen een hoop moeite bespaard”, aldus Sharon.

Blijvend letsel na de bevalling
Een kind krijgen, hoe prachtig ook, voor sommige vrouwen is het een aanslag op hun lichaam. Borsten veranderen in theezakjes, ineens zit er een litteken op je buik van de keizersnede, of je houdt er enorme striae aan over. Om nog maar te zwijgen over een totaal ruptuur, een verzakking of blijvende incontinentie. Deze gevolgen houden we het liefst verborgen maar wij van LINDA. willen er wel graag aandacht aan besteden. Want in deze huidige wereld waar perfectie de norm lijkt te zijn, is het belangrijk dat we ook die kant van het leven laten zien. Daarom zijn we op zoek naar vrouwen die ernstig en blijvend letsel hebben overgehouden van hun bevalling en die zich anoniem, dus zonder gezicht, en derhalve onherkenbaar, willen laten fotograferen. En die willen vertellen wat hen is overkomen.

Oproep
Als jij je verhaal kwijt wilt, stuur dan een mail naar oproep@moodformagazines.nl onder vermelding van ‘Blijvend letsel’. En wil je een foto van je lijf bijvoegen. We beloven je dat we er zeer discreet mee omgaan.

NIEUWS | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Sharon Kippers

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser