Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Waarom apps (en iPhones) ons schermtijd laten zien en limieten laten instellen

Waarom apps (en iPhones) ons schermtijd laten zien en limieten laten instellen

We kunnen er bijna niet meer omheen: het wordt steeds makkelijker om te zien hoeveel tijd je per dag besteedt aan bepaalde apps of je telefoon. En dat is niet zonder reden, zegt journalist Wouter van Noort als we hem bellen.

| Elisa Heisen

Hij schreef een boek over verslaafd zijn aan je smartphone en vertelde ons vorig jaar al dat apps er alles aan doen om je verslaafd te houden.

Schermtijd en tijdslimieten

Voor iPhones bestaat sinds september een functie waarmee je je schermtijd kunt bekijken. Instagram rolde vorige week een soortgelijke functie uit waarmee je kunt zien hoeveel tijd je besteedt aan het sociale netwerk én waarmee je tijdslimieten kunt instellen. In augustus werd ook een activiteitspagina beloofd voor Facebook, maar daar is de functie nog niet uitgerold. De verwachting is wel dat dit op de korte termijn gaat gebeuren.

Het niet doen is geen optie

Maar waarom rolt een bedrijf als Instagram eigenlijk zo’n functie uit? Je zou denken dat ze juist willen dat je zoveel mogelijk tijd op de app doorbrengt. ”Bedrijven voelen de druk van de samenleving”, legt Van Noort uit. ”Er wordt al bijna drie jaar een discussie gevoerd over de negatieve gevolgen van social media en bijna iedereen is daarvan wel op de hoogte. Ook voelen bedrijven de hete adem van overheden, die mogelijk regeltjes zouden willen maken. En Facebook heeft zich de afgelopen jaren misdragen. Er zijn veel schandalen geweest, bijvoorbeeld over nepnieuws. Nu komen ze de gebruiker tegemoet. Het niet doen, is geen optie.”

Journalist Wouter van Noort:

Wouter van Noort

Confronterend

Van Noort vindt het een goede zaak dat apps gebruikers nu inzicht geven in hun schermtijd. ”Mensen krijgen op deze manier meer en makkelijker inzicht in hun gebruik. Eerdere apps, bijvoorbeeld Moment, hebben al bewezen dat het aangeven van de schermtijd een effect heeft op het smartphonegebruik van mensen.” Volgens Van Noort kan het bijhouden van de schermtijd best confronterend zijn. ”De meeste mensen denken minder tijd op social media te spenderen dan dat ze daadwerkelijk doen.”

Lees ook
Wouter verdiepte zich in smartphone: ‘Subtiele trucjes houden je verslaafd’

Geen oplossing

Toch plaatst hij ook kanttekeningen bij de functies. ”Ze zijn misschien wel een beetje laat, omdat de discussie al veel langer gevoerd wordt.” Verder benadrukt hij dat het geen oplossing tegen smartphoneverslavingen is. ”Het is een eerste stapje. Het kan mensen uit de ontkenningsfase halen, maar uiteindelijk moet je zelf maatregelen nemen om je gebruik te minderen. Maar als het gaat om bewust gebruik, vind ik het zeker een goed idee. Veel mensen weten niet hoeveel tijd ze doorbrengen op hun smartphone en de apps geven daar nu inzicht in. Het zet mensen aan het denken: moet ik iets opzoeken of open ik mijn telefoon uit automatisme?”

NIEUWS | ACHTERGROND | INTERVIEW | TECH

Bron: LINDAnieuws | Foto: Getty Images/NRC

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser