interview

Saskia en Martine schrijven over pubers: 'Ze worden heus niet allemaal meteen zwanger'

Saskia en Martine schrijven over pubers: 'Ze worden heus niet allemaal meteen zwanger'

Saskia Smith en Martine de Vente vonden dat de humor vaak een beetje verdwijnt wanneer er over pubers wordt geschreven. ‘Het is vaak heel serieus en gaat over drank en drugs.’

| Boris Lemereis

Ze besloten het beeld bij te schaven en richtten de website Tishiergeenhotel.nl op, speciaal voor ouders van pubers.

Lees ook
‘Ouders van pubers, wees een kamerplant’

Vanuit de ouders
Journalisten Saskia (47, foto rechts) en Martine (48, foto links) omschrijven het zelf als “een online magazine voor iedereen die een puber in huis heeft, of zelf puber is geweest”. Een brede doelgroep dus, die ze willen bereiken door op een luchtige manier over het puberleven te schrijven, vanuit het perspectief van ouders.

Mini-mensen
Want aan luchtigheid ontbreekt het nog te vaak, vinden Saskia en Martine. “Pubers zijn grappige en vindingrijke kinderen. Mini-mensen die je een beetje bij moet sturen. Ja, natuurlijk gaan ze sex hebben, drugs gebruiken en drinken. Maar heus niet elke puber belandt in het ziekenhuis en raakt bij de eerste keer zwanger. Die nuance missen we.”

Een puber in huis
(Ervarings)deskundigheid genoeg. Saskia heeft een zoon van 15 en een dochter van 13. Martine heeft een zoon van 13 en een dochter van 11. Allebei worden ze er vaak genoeg aan herinnerd: ik heb een puber in huis.

Acht boterhammen
Martine kan zich bijvoorbeeld nog steeds verbazen over hoeveel een puber eet. “Mijn zoon eet om vijf uur acht boterhammen, en dan gaan er bij het avondeten nog twee borden pasta achteraan.” Saskia ervoer dat ze moeder van een puber was toen ze op vakantie in Frankrijk was. “We stonden in een prachtige kathedraal allemaal te genieten… Behalve mijn dochter. Die vond dat er geen goed licht was voor haar selfie.”

‘Moet jij weten’
Wat hun kinderen ervan vinden dat Saskia en Martine alles op internet gooien? “We hebben het er met ze over gehad en kregen reacties als: ‘Best’, en: ‘Moet jij weten’. Tegelijkertijd weten ze allemaal dat hun moeder journalist is, en dat we weleens over hen schrijven.” Lachend: “Ze weten dat hun dure Nikes hier vandaan komen.” Onderwerpen als sex zijn nog niet aan de orde gekomen, maar daar zeggen beide oprichters inderdaad voorzichtig mee te willen zijn als het over hun eigen kinderen gaat.

#gottalovethem #pubers

A post shared by Tishiergeenhotel.nl (@tishiergeenhotel.nl) on

Nieuw geluid
Ze hopen een nieuw geluid aan de bestaande schrijfsels over pubers toe te voegen. “Het zijn vaak dezelfde mensen die aan het woord zijn over pubers, waardoor de serieuze toon blijft hangen. Het lijkt ons leuk als wij ook eens gevraagd worden wat wij vinden, vanuit het perspectief van ouders.

Wijzende vinger
“Als het gaat over dronkenschap kan je bijvoorbeeld schrijven: ‘Het is slecht, want de hersenen worden aangetast.’ Maar je kan ook zeggen: ‘Tja, ik heb ook weleens op mijn vijftiende onder een bar gelegen.’ Pubers doen stomme dingen, en we willen beschrijven hoe we als ouders daarmee proberen om te gaan. En die wijzende vinger weghalen, want we zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje.”

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Tishiergeenhotel

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser