interview

Sandra verloor 3,5 liter bloed bij de bevalling en overleefde dankzij een bloeddonor

Sandra verloor 3,5 liter bloed bij de bevalling en overleefde dankzij een bloeddonor

Sandra Tempelman (42) kreeg na twee bevallingen, waarbij ze liters bloed verloor en bij eentje bijna stierf, een bloedtransfusie. ‘Ik ben de donors zo dankbaar.’

| Jorieke van Noorloos

Vandaag is het Wereld Bloeddonordag en wordt er stilgestaan bij de mensen die bloed of plasma doneren.

Lees ook
Evana’s bloedplaatjes bereiken een gevaarlijk dieptepunt

Doodvermoeid
De eerste zwangerschap van Sandra in 2007 verliep goed, totdat ze moest gaan bevallen. “Mijn vliezen waren gebroken, maar ik had geen weeën. Ik moest dus wachten en liep daardoor twee dagen rond met gebroken vliezen. Ik kon er natuurlijk niet van slapen en begon dan ook doodvermoeid aan mijn bevalling.”

3,5 liter bloed weg
“En die bevalling ging niet goed. Het persen duurde lang, ik was oververmoeid, maar uiteindelijk was daar dan toch mijn eerste dochter”, vertelt Sandra. “Toen ze geboren werd, kletterde een hoop bloed op de grond. De verloskundige sprong van schrik naar achteren en keek met grote ogen naar wat er gebeurde. Toen besefte ik pas dat het niet goed ging. Ik kreeg mijn baby op mijn borst, maar niet voor lang. Ik had ruim 3,5 liter bloed verloren en moest snel naar de OK, waar ik werd geopereerd en een bloedtransfusie kreeg.”

Geen roze wolk
Die transfusie ging goed, maar Sandra kon niet echt genieten van haar kraamtijd. Het duurde een jaar voordat ze weer de oude was. Toch ging ze voor een tweede zwangerschap en raakte ze in 2010 zwanger van weer een meisje. “Mensen verklaarden me achteraf wel een beetje voor gek dat ik voor een tweede kind ging, maar hormonen doen gekke dingen met je: ik wilde heel graag een broertje of zusje voor Zara, mijn eerste dochter.”

Intensive care
Ook de tweede keer ging het mis. “Eerst leek het erop dat ik een normale bevalling zou hebben, maar mijn dochter zat klem in het geboortekanaal, waardoor ik een spoedkeizersnede kreeg. Ook deze keer werd mijn meisje snel bij me weggehaald, omdat ik last kreeg van nabloedingen en ik naar de intensive care moest.” Sandra verloor liters bloed, maar ontving gelukkig weer een transfusie.

Bedankt
“Ook tijdens de laatste kraamtijd zat ik niet op een roze wolk, maar nu kan ik wel genieten van mijn dochters omdat ik er nog ben”, vertelt Sandra. “Naast mijn huisarts zit een bloedbank. Soms kijk ik daar een beetje naar binnen en zie ik al die mensen die bloed geven. Ik ben hen zo dankbaar. Doordat ik bloedtransfusies heb gehad, mag ik zelf geen bloed doneren, maar op deze manier hoop ik ze toch te kunnen bedanken.”

NIEUWS | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Sandra Tempelman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Linda BronsLinda Brons

Ik heb ook bij beide bevallingen een bloedtransfusie gehad. Je mag dan inderdaad geen bloed meer doneren, ook mag je geen beenmergdonor zijn.Ik heb me laten registreren als stamceldonor dat mag nl. wel.Je doet een aanvraag en krijgt vervolgens wattenstokje thuis die je aan de binnenkant van je wangen moet langshalen. Deze moet je opsturen waarna je in een databank komt

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser