Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Ryanne van Dorst (34) over haar nachtelijke avonturen: 'Ik zat wel eens op een begraafplaats'

Ryanne van Dorst (34) over haar nachtelijke avonturen: 'Ik zat wel eens op een begraafplaats'

Niet iedereen slaapt in de nacht; sommigen kúnnen niet slapen, anderen kiezen er juist voor óm niet te slapen. Ryanne van Dorst gaat op zoek naar verhalen van deze mensen in haar nieuwe programma ‘Nachtdieren’.

| Yara Mureau

Wij waren eigenlijk ook wel benieuwd naar het nachtdier herself. Dus we belden haar op om te vragen wat Ryanne zélf doet als ze ’s nachts wakker is.

Nachtdier

“Zonder al te veel sappige details, merk ik dat ik ’s nachts veel meer in contact ben met mijn inspiratie ofzo. Alles komt sneller binnen, ik ben minder snel afgeleid. Op een gegeven moment ben ik alleen met de gedachte in mijn hoofd. En bij sommigen komen dan ook de angst en onzekerheden omhoog – bij mij ook – maar dat is juist mooi aan de nacht.”

Nachtelijke gewoontes

“Wat ik doe als ik ’s nachts wakker ben is alleen zijn met mijn gitaar. In de zomer wil ik nog wel eens een nachtwandeling maken, want dan is het buiten ook nog lekker. Maar ik maak vooral muziek, en ik heb een nieuwe hobby hè, foto’s maken. Dat vind ik echt leuk om te doen. De nacht inspireert mij gewoon, er is voor mij meer rust en ruimte.”

Eetgewoontes

“Of ik ’s nachts veel eet? Nee, gewoon normaal. Ik drink, dat wel ja, haha. Ik eet helemaal niks eigenlijk, misschien een zakkie snacks, een beetje nootjes. Bij het programma at ik ’s nachts meer, dat moest. Bij het laatste dingetje wat we gingen filmen dacht ik: ‘nou neem ik een borrel’, dat was om 7 uur ’s ochtends en ik stond fucking te stuiteren, joh, niet normaal.”

Bang in het donker

“Ik snap mensen niet die bang zijn in het donker. Als je effe nadenkt staat de zon gewoon even aan de andere kant van de aarde, en wij zitten dan in de schaduw. Meer is het donker niet.”

Lees ook
Ryanne van Dorst over haar middelbareschooltijd: ‘Ik snapte mezelf niet’

Nachtelijke avontuurtjes

“Ik heb genoeg avonturen meegemaakt in de nacht. Ik was een keer met vrienden in de Ardennen. Toen gingen we wandelen in het bos, met zaklampen enzo. We hoorden ineens voetstappen, in the middle of nowhere. Het was ijskoud. Niemand was bang in het donker, maar dit was wel effe wat. Het kwam steeds dichterbij, meer voetstappen, bleek het een soort legeroefening te zijn. Kom je ineens militairen tegen in het bos, dat is wel freaky hoor.”

Niet kunnen slapen

“Er kunnen weleens dingen in je hoofd zitten waarom je niet kunt slapen, maar zonder dat kun je niet creatief zijn. Als je alleen jezelf wil controleren en niet wil piekeren in de nacht, dan komt er ook niks bijzonders uit denk ik.”

Bijzonderste aan nacht

“Ik denk dat je meer van je muur laat vallen in de nacht. Als je ergens veilig binnen zit en het is het holst van de nacht, dan kom je vaak ook tot diepere gesprekken. De nacht verbindt gewoon.”

Favoriete nachtdieren

“Er zijn zoveel coole nachtdieren; vleermuizen zijn cool, uilen zijn cool en koeien ook. Ja, dat zijn ook nachtdieren, ik ga niet zeggen hoe ik dat weet, dat is pas over een paar afleveringen, joh. Vleermuizen zijn wel echt cool, lekker cliché, Ryanne gothic, maar ja, vleermuizen dan.”

Nachtdroom

“Wat ik echt nog zou willen in de nacht? De meeste dingen heb ik al gedaan; een nachtboswandeling, nachtzwemmen, ergens naartoe rijden om de spits te vermijden of op een begraafplaats zitten en wachten wie er als eerst bang is. Ja, echt waar, als tienergothicjes gingen we elkaar uitdagen. De eerste keer was ‘t freaky, maar daarna kom je erachter dat ook de begraafplaats een normaal stuk grond is. Er zitten dan alleen wat botten in, haha.”

Lees ook
LINDA.-hoofdredacteur Jildou bezoekt samen met Ryanne van Dorst haar oude school

Nog even over het programma…

In het nieuwe programma Nachtdieren gaat Ryanne op zoek naar verhalen van mensen die ’s nachts nog wakker zijn. “Als het effe kan leef ik zelf ’s nachts. Ik krijg zelf veel inspiratie, alles is stil, niemand hoort je meer, en in mijn programma wil ik die verhalen van anderen horen.” Dat ging niet altijd van een leien dakje. “Ik heb gefilmd in de periode dat de nachten fucking lang en koud waren. Dan zit je in die Mustang uit ’73, waar de regen naar binnenstroomt en denk ik wel ‘jezus, waar ben ik aan begonnen?’.”

Benieuwd naar het programma? Nachtdieren zie je vanaf vanavond elke week om 21:40 op NPO 3.

NIEUWS | TV | BEKEND | INTERVIEW | ENTERTAINMENT | LEKKER KIJKEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: LINDA.meiden 6 / Karen Rosetzsky

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser