interview

Woordvoerster H&M: 'Geen banden met foute spinnerijen'

Woordvoerster H&M: 'Geen banden met foute spinnerijen'

Hét kledingnieuws van vandaag stond in De Volkskrant: volgens een rapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), zou H&M stof inkopen bij een Indiase spinnerij waar kinderen worden uitgebuit. Wij spraken met Laura Muscas, woordvoerster van H&M Nederland.

Op basis van interviews met dertig werkneemsters stelt SOMO dat de spinnerij Super Spinning Mills in Zuid-India meisjes vanaf vijftien jaar aan het werk zet zonder arbeidscontract, dwingt tot overwerk en verhindert dat ze lid worden van een vakbond. Ook slapen jonge werkneemsters op het fabrieksterrein en komen slechts onder begeleiding buiten de poort van het complex.

Wel of niet op de zwarte lijst
Volgens het artikel in de Volkskrant erkent H&M de problemen en zou het bedrijf overwegen de spinnerij op de zwarte lijst te zetten. Waarom niet meteen verbreken? H&M-woordvoerster Muscas laat weten dat SOMO, H&M zelfs heeft opgeroepen om de banden met de spinnerij niet meteen te verbreken, omdat de situatie hier niet altijd beter van wordt. Muscas: We bekijken altijd eerst zelf of de situatie verbeterd kan worden. Pas als dit niet het geval is, worden de banden verbroken en komt een leverancier op de zwarte lijst. Dit is nu ook het geval met Super Spinning Mills.

Veelgehoorde misvatting
Is het probleem opgelost als de kleding duurder wordt? Muscas: De prijs van een kledingstuk heeft niets te maken met de werkomstandigheden in een fabriek. Dit is een veel gehoorde misvatting. In een fabriek waar bijvoorbeeld in de ochtend een kledingstuk voor H&M wordt geproduceerd, wordt in de middag weer een order van een heel ander merk geplaatst. De werkomstandigheden veranderen dan niet ineens per uur.

Weinig tot geen invloed
Kinderarbeid komt voornamelijk voor in spinnerijen die derdelijns leveranciers zijn en waar we geen directe invloed op de productieomstandigheden hebben, aldus Muscas. Wel doet het bedrijf er heel veel aan om kinderarbeid te voorkomen. Zo is H&M onderdeel van het Ethical Trade Initiative, ETI, een project om kinderarbeid en alle vormen van gedwongen arbeid aan te pakken en de arbeidsomstandigheden in de spinnerijen te verbeteren.

NIEUWS | INTERVIEW

Bron: Volkskrant | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Meer interview

Lees dit ook even

Meer interview

Please update your browser