Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Roos (11) stuurt KNVB brief: 'Ik wil ook kunnen spelen bij een topclub'

Roos (11) stuurt KNVB brief: 'Ik wil ook kunnen spelen bij een topclub'

De elfjarige Roos uit Hoofddorp voetbalt tussen de jongens bij haar club vv Uno, maar het allerliefst wil ze spelen bij droomclub Ajax. Daar is geen plek voor meisjes van haar leeftijd, tot ongenoegen van Roos.

| Robin Nanninga

Dus schreef het stoere meisje een brief aan de KNVB waarin ze vraagt om verandering.

Lees ook
Enorm salarisverschil: CDA wil dat ‘ook vrouwenvoetbal betaald voetbal wordt’

Stoute schoenen

Roos zit sinds anderhalf jaar op voetbal, ‘want iedereen op school zei dat ik het goed kon’. Dat blijkt. Ze staat in het veld haar mannetje tussen de jongens. “Dat vind ik niet zo erg, maar liever speel ik bij een topclub in Nederland.” Teams voor meisjes van haar leeftijd zijn er niet bij die topclubs. Dus besloot Roos – met een beetje hulp van vader Fedde – een brief te sturen aan de KNVB.

Ongelijkheid

‘Ik vind het erg jammer dat er geen vrouwenvoetbal onder 16 jaar is voor bijvoorbeeld Ajax, NAC, Heracles, Feyenoord etc.’, begint ze haar verhaal. ‘Ik ben elf, dus ik kan niet naar zo’n club en ik zou graag willen dat dat wel kan.’ “Haar broertje verwoordde het heel mooi. Hij zei: ‘Eigenlijk is het ook raar. Als ik talent heb en Ajax belt morgen of ik mee kom trainen, dan kan dat. Maar Roos, die misschien wel beter is dan ik, krijgt die kans niet.'”, aldus Roos’ vader.

Roos volgde afgelopen najaar een masterclass bij de Ajax-vrouwen. Meer lijkt er voor meisjes van haar leeftijd op dit moment niet in te zitten, bij de Amsterdamse club.

Voorbeeld

Roos is duidelijk. Een topclub als Ajax kan haar helpen nog beter te worden dan ze nu is. “Want dan wordt het plezier in voetbal nog groter. Meisjes vanaf zestien jaar kunnen pas terecht bij Ajax. Terwijl ik nu al graag beter zou willen worden.’ Haar droom? Net zo goed worden als jong Ajax-talent Matthijs de Ligt, of topvoetballer Lieke Martens. “Zij kan veel trucjes, kan heel mooi schieten en is heel tactisch.” Tijdens het EK in eigen land heeft Roos haar talent met eigen ogen kunnen aanschouwen. “Dat was heel cool.”

‘Niet het beleid’

Nuchter als ze is, weet Roos best dat ze met haar brief niet de hele voetbalwereld kan veranderen. “Haar doel is om de ongelijkheid an te kaarten”, legt vader Fedde uit. Een persoonlijke reactie van de KNVB of van Ajax heeft zijn dochter nog niet gehad. “Ajax liet alleen heel formeel via andere media weten dat meisjesteams niet passen binnen het beleid”, vertelt Fedde teleurgesteld. Roos laat zich niet kisten. Een tweede brief, speciaal gericht aan Ajax, is al in de maak.

Tijdens de wedstrijd PEC Zwolle – Ajax in februari heeft Roos al even mogen proeven aan het profvoetbal, als mascotte van Ajax. Roos liep aan de hand van keeper André Onana.

NIEUWS | SPORT | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: privéfoto's

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser