interview

Rolstoelgebruikers hebben moeite met het vinden van praktische en mooie 'zitkleding'

Rolstoelgebruikers hebben moeite met het vinden van praktische en mooie 'zitkleding'

Nieuw onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam laat zien dat rolstoelgebruikers veel moeite hebben met het vinden van goede kleding. Wij spraken hoofdonderzoeker Lisette Vonk (29).

| Verena Verhoeven

Lisette kwam zelf op haar achttiende in een rolstoel terecht door een plotselinge verlamming.

Lees ook
Esther viel 40 kilo af: ‘Dik zijn en in een rolstoel zitten? Dan kijken ze écht’

Enquête
Uit een enquête onder rolstoelgebruikers bleek dat meer dan de helft moeite heeft goed zittende kleding te vinden. Vooral jassen zijn een groot probleem. Een lange jas zorgt voor een grote prop waar je op moet zitten, maar met een korte jas heb je sneller last van de tocht. Ook de kleur is belangrijk. “Witte mouwen zijn besmettelijker voor modder die van de wielen afkomt,” vertelt Lisette. Ze geeft aan dat ook zij de problemen herkent. “Ik herken het wel, maar was me er niet bewust van. Nu pas zie ik in dat het voor veel mensen wél een probleem is.”

“Zie ik er slecht uit?”
Lisette was in eerste instantie niet overtuigd van het nut van het onderzoek. Ze werkt als onderzoeker in de Fashion research and technology-onderzoeksgroep op de Hogeschool van Amsterdam en reageerde verbaast toen haar het onderzoek werd voorgelegd. “Toen mijn collega vertelde dat hij onderzoek wilde doen naar de kledingproblemen voor rolstoelgebruikers, vroeg ik hem: ‘Vind je dat ik er slecht uit zie dan?'”, vertelt ze lachend. “Ik heb er zelf nooit problemen mee gehad, dus besloot in eerste instantie dan ook om niet als onderzoeker aan dit project mee te werken.”

Lisette Vonk (foto: Raymond Taudin Chabot)

rolstoelgebruiker

Overdracht
“Ik had moeite met het stigma ‘rolstoelkleding’. Moet ik bepaalde kleding aan omdat ik in een rolstoel zit?” Ook bekent ze dat ze speciale ‘rolstoelkleding’ juist zou ontwijken. Maar toen de hoofdonderzoeker weg ging, was er geen ontkomen meer aan en nam Lisette het project toch over. Door de resultaten is ze in gaan zien hoe groot het probleem eigenlijk is.

Oplossingen
Winkels maken het moeilijk om goed zittende kleding te vinden, door passen onmogelijk te maken. Lisette: “Ik neem zelf alles mee naar huis, de pashokjes kan ik namelijk niet eens in.” Er wordt daarom als oplossing onder andere gekeken naar passen door middel van een bodyscan. Daarbij kun je virtueel kleding passen, wat veel minder gedoe geeft. Volgens Lisette is dat minder toekomstmuziek dan het lijkt. “Ze bestaan al, alleen moeten ze nog in de winkels komen.”

Lisette tijdens onderzoek met de bodyscan.

rolstoelgebruiker

Zitkleding
Lisette denkt dat niet alleen rolstoelgebruikers baat zouden kunnen hebben bij goede zitkleding. “Er  zijn zoveel mensen die de hele dag op kantoor zitten. Zij hebben toch ook last van drukknopen op broekzakken en hoogwater pijpen wanneer ze gaan zitten?” Ze hoopt dan ook dat, naast de rolstoelkledingmerken, ook de grote confectiebedrijven hier wat vaker bij stil gaan staan. “Een broek zit bij iedereen minder lekker als je zit. Waarom zouden we daar niet iets aan doen?”

Op zoek naar rolstoelkleding? Lisette heeft twee tips: de merken A Body Issue en Be It By Jenn. Zij zijn allebei betrokken geweest bij het onderzoek. 

NIEUWS | MODE | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP / Raymond Taudin Chabot / HvA / AMFI

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser