Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Deze auteur geeft acht spaartips: 'Velen beseffen niet hoeveel ze uitgeven'

Deze auteur geeft acht spaartips: 'Velen beseffen niet hoeveel ze uitgeven'

Maandelijks zulke hoge rekeningen hebben dat je het gevoel hebt klem te zitten. Daar gaat het boek van Renée Lamboo (33) ‘Duur Huis Nooit Thuis’ over. 

| Stijn de Vries

Ze geeft spaartips die je financieel meer ruimte geven (én een volle spaarrekening). En die zijn best handig voor mensen met een gat in hun hand.

Vaste lasten

Renées boek heet Duur Huis, Nooit Thuis. Waarom ze voor die titel heeft gekozen? “Sommige mensen hebben zo’n duur huis dat ze altijd aan het werk zijn en nooit tijd hebben om te genieten van dat huis.” Tel daar alle andere vaste lasten en uitgaven bij op en je kunt financieel flink vast komen te zitten. Het boek gaat over hoe je meer vrijheid in je leven kan brengen door anders naar geldzaken te kijken. “Geef geld vooral uit aan waar je gelukkig van wordt. Niet gewoon aan alles wat je kunt kopen. Als je zo naar geld kijkt, word je leven leuker en je spaarrekening voller.”

Gouden tips

Renée gaf ons de ultieme spaartips. We zetten ze voor je op een rijtje:

1. Hoeveel geef je écht uit?

“Kijk eerlijk naar wat je verdient en wat je uitgeeft. Houd dat een maand bij en tel dat bij elkaar op. Dan zie je pas waar je geldlek zit. Veel mensen geven onbewust veel meer uit aan boodschappen, bijvoorbeeld. Maar ook je Action- of Starbucks-verslaving kan flink aantikken. Als je een aantal geldlekken ontdekt en ze dicht, houd je meer geld over om te sparen.”

2. Word enthousiast

“Maak je spaardoel tastbaar door er een doel aan te verbinden. Spaar je voor een vakantie naar Curaçao? Print dan een foto van een prachtig strand uit en hang die op je koelkast. Tegenwoordig kun je op je spaarrekening vaak ook verschillende spaardoelen aanmaken. Plaatje erbij, superleuk. Het helpt je enthousiast te worden en blijven over sparen.”

3. Haal geen geld van je spaarrekening

“Het is zo makkelijk om even via je betaalapp geld op te nemen van je spaarrekening. Open daarom bij een andere bank een spaarrekening om daar geld op te zetten, zodat je niet zomaar geld op je lopende rekening kan blijven storten. Dan dwing je jezelf om langer na te denken en is de stap om spaargeld op te nemen groter.”

4. Blijf dingen doen die je leuk vindt

“Doe geen dingen die veel geld kosten en waar je niets aan hebt. Blijf wel de dingen doen die je écht leuk vindt. Sparen hoeft niet een straf te zijn, want dan houd je het minder lang vol. Word je écht gelukkig van wekelijks uit eten gaan, schaf dat dan niet af, maar bespaar op andere dingen. Je moet sparen als iets positiefs zien waarbij je jezelf ook af en toe mag trakteren.”

5. Denk tien seconden na

“Iedere keer wanneer je iets wilt kopen, denk je even tien seconden na. Heb ik dit nodig? Word ik er wel echt zo blij van? Dan zul je zien dat je veel onnodige producten teruglegt omdat het eigenlijk onzinnige impulsaankopen zijn.”

6. Weet wat je hebt

“Zorg dat je thuis een beetje overzicht hebt, bijvoorbeeld van de kleding die in je kast hangt. Zo voorkom je dat je onnodig extra koopt. Ikzelf heb al mijn kleding opgehangen, zodat ik heel makkelijk kan zien wat ik heb. Voor die tijd kocht ik soms panty’s terwijl ik nog vijf paar had. Gewoon omdat ik het niet kon vinden. Dit geldt ook voor eten: check geregeld je keukenkastje. Niemand heeft vijf potten augurken nodig, hoe lekker ze ook zijn.”

7. Kleine bedragen tellen ook mee

“Bij kleine bedragen denk je vaak: ‘Twee euro, boeiend’. Maar als je iedere dag iets laat, zoals je kop koffie bij de kiosk, kun je veel besparen. Probeer die kleine gewoonte achter je te laten en spaar dat geld. Het zijn juist de kleine uitgaven die veel verschil maken als je daar inzicht in hebt.”

8. Geef je spaargeld uit

“Ik hoorde laatst iemand zeggen dat z’n auto stuk was, maar dat hij het zonde vond om zijn spaargeld daaraan uit te geven. De beste man ging private leasen. Als je gespaard hebt voor zulke situaties moet je het geld daar ook aan uitgeven. Je kunt het namelijk niet meenemen in je graf. Geef ’t uit aan die toffe reis, een huis of een auto als je oude bolide het begeeft. Sparen is goed, maar mens: durf ook uit te geven.”

Lees ook
Hoe Renée (33) 100.000 euro spaarde voor haar eigen koophuis

Op 25 oktober verschijnt Renées boek over ‘afrekenen met vaste lasten en kiezen voor vrijheid’.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Privé Renée Lamboo

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser