Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

interview

Anne (28), moeder van twee, werd door haar eerste vriendje geïnfecteerd met hiv

Anne (28), moeder van twee, werd door haar eerste vriendje geïnfecteerd met hiv

Het is vandaag wereld aids dag, een dag waarop wordt stilgestaan bij de strijd tegen aids en er wordt opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. In mei spraken we Anne van der Laar (28), een moeder van twee die leeft met hiv.

| Tim van Erp

Vanwege wereld aids dag delen we het interview met de moeder van twee kinderen, die inmiddels bijna twaalf jaar weet dat ze seropositief is, nog eens.

‘Ik dacht dat ik dood zou gaan’

“Toen ik de diagnose kreeg, dacht ik dat de wereld verging. Ik was ervan overtuigd dat ik binnen een paar jaar dood zou zijn.” Hoe anders is dat nu: Anne zet zich al jaren in als voorlichter op het gebied van hiv en aids. Sinds haar negentiende is ze open over haar hiv-status. “Ik liep het op door mijn eerste vriendje”, vertelt ze. “Toen we voor het eerst met elkaar naar bed gingen, koos ik voor de pil. Ik dacht alleen aan een mogelijke zwangerschap. Ik wist natuurlijk wel dat er soa’s waren, maar op mijn zestiende was ik daar niet heel bewust mee bezig. Dus hebben we onveilig contact gehad.”

Soa-test: ‘Voor de zekerheid’

Toen Anne op school seksuele voorlichting kreeg en er dieper op soa’s en hiv werd ingegaan, besloot ze zich samen met haar toenmalige vriendje te laten testen. “Maar ik had echt het gevoel: daar zal niks uitkomen. En toen kregen we te horen dat we hiv hadden.” Van het gesprek waarin ze de testuitslagen kreeg, weet Anne vrijwel niets meer. “Ik kan me alleen nog herinneren dat de verpleegkundige met een paperclip zat te spelen.”

Lees ook
Al sinds 2010 is-ie in de maak, maar trailer van Queen-film is dan eindelijk hier

‘Niet-verwachte plaatje’

“Er zijn nog ontzettend veel vooroordelen over hiv”, zo merkt Anne. “Bijvoorbeeld dat het in Nederland alleen nog in de homoscene voorkomt. Ik vind het heel belangrijk om te laten zien dat dat niet klopt. Het kan iedereen overkomen en daarom moet je er ook niet laconiek mee omgaan.” Anne noemt zichzelf het ‘niet-verwachte plaatje’. “Ik hoor zo vaak van mensen: ‘O, dat had ik echt níet verwacht van jou.'”

‘Mama’s bloed is ziek’

Anne heeft twee kinderen van zes en acht, die weten dat zij hiv heeft. “Dat heb ik hen al verteld toen ze peuters waren: ‘Mama’s bloed is ziek.’ Ik wilde hen ermee laten opgroeien, want als je een taboe wil doorbreken, begint dat bij jezelf en je eigen kring. Nu weten zij dat het hiv heet, dat je het door sex krijgt en wie mij geïnfecteerd heeft. Voor hen is het heel normaal. Kinderen maken er geen probleem van, dat doen volwassenen door het oordeel dat zij hebben ontwikkeld.”

Geen borstvoeding

Anne was in eerste instantie bang dat ze geen gezonde kinderen op de wereld kon zetten, maar dankzij medicatie is dat nu mogelijk. Terwijl de kans dat het virus van moeder op kind werd overgedragen vroeger nog heel groot was. “Ik heb bij een arts geraadpleegd hoe groot de risico’s zijn. Toen duidelijk was dat de kans heel klein was dat ik de kinderen zou infecteren, durfde ik de stap te zetten om moeder te worden. Uiteraard wel onder strenge controle van het ziekenhuis. Ook mocht ik geen borstvoeding geven en kregen beide kinderen na hun geboorte ook nog medicatie die zou voorkomen dat het virus, áls het toch in hun lichaam was gekomen, zich zou nestelen.”

Lees ook
Moeder van Bryan (23) over zijn hiv-besmetting: ‘Hij wilde geen medicijnen nemen’

Ernstige bijwerkingen

Na de zwangerschap stopte Anne weer met haar hiv-medicijnen, terwijl 99 procent van de hiv-patiënten in Nederland die wel neemt – ook omdat je het virus dan niet meer kunt overdragen. “Dat is een bewuste keuze omdat mijn lever absoluut niet tegen de medicijnen kon”, zegt Anne. “Daarom stel ik het zo lang mogelijk uit, mits het verantwoord is. Elk halfjaar word ik gecontroleerd en mijn immuunsysteem is gelukkig nog net zo sterk als dat van een gezond persoon.”

Bevriend met ex

Anne is nog steeds goed bevriend met de ex-vriend die haar als tiener infecteerde met het virus. “Hij was er na die uitslag nog meer van ondersteboven dan ik. Zelfs nu heeft hij het er nog moeilijk mee. Daarbij speelt mee, denk ik, dat hij zich schuldig voelt omdat hij iemand anders geïnfecteerd heeft. Dat is een zware last om te dragen.”

In ‘Jinek’

Anne zat eerder ook in Jinek om haar verhaal te vertellen. Wij spraken haar destijds vlak voor het Red Ribbon Concert, waarmee aandacht werd gevraagd voor de wereldwijde strijd tegen aids. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren ook aanwezig en Anne was daar te zien in de Pop-up Aids Expo, een tentoonstelling over mensen die leven met hiv.

Chris

We spraken voorafgaand aan het concert ook met Chris – die ook zijn verhaal vertelt in L’HOMO. 10. In die editie vertellen zes mannen over hun hiv-infectie. Op LINDA.tv zijn ze, samen met hun moeders, hierover geïnterviewd. In onderstaande video praten Lyle (24) en zijn moeder Paula (56) over Lyles seropositiviteit.

Anne (links) met Chris en het koninklijk paar bij de Pop-Up Aids Expo:

red ribbon concert koning koningin

Lees ook
Koning en koningin bezoeken Red Ribbon Concert (en wij waren er ook bij)

NIEUWS | L'HOMO. | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Gaby Boterkooper

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer interview

Lees dit ook even

Please update your browser